2021-12-03 13:47:31

Cak’lar, Cek’ler ve Cuk’lar Faslı

Ali Haydar Koyun

alihaydarkoyun@hotmail.com 03 Aralık 2021, 13:47

Bugün ülke nüfusunun yüzde 12.29’unu oluşturan bedensel, zihinsel, görme, işitme, otizm, down sendromlu vb gibi engellilerden çok seçilmiş siyasilerle atanmış idarecilerin nutuk atarak konuşacağı ya da yazılı açıklama yapacağı ve bol bol cak’lar, cek’ler, cuk’lar faslını duyacağımız bir gün…
Neden mi?
Çünkü bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’de ondan...
Evet, engellilerle ilgili olan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile 10-16 Mayıs tarihleri arasındaki Türkiye Engelliler Haftası’nda engellilerden çok seçilmiş siyasilerle atanmış idarecilerimiz konuşmakta ve açıklama yapmaktadır…
Bu konuşmacılar ve açıklama yapanlar arasında kimler yok ki?
Bakanlardan tutunda milletvekillerini, valileri, belediye başkanlarını, kurum müdürlerini, siyasi parti yöneticilerini, değişik sivil toplum örgüt yöneticilerini ve daha birçok kişileri görmeniz mümkündür…
Bu anlamlı günlerde yapılan etkinliklerin genelinde de yazılı açıklama yapmanın dışında mikrofonu kapan kapana, konuşan konuşana olacaktır olmasına da, asıl konuşması ve anlatması gerekenler yani hayatın her alanında görmezden geldiğimiz, hayatın içerisinde var olmalarını her konuda engellediğimiz ve her zaman ötelediğimiz insanlar yani bizler konuşturulmayacağız…
Nadiren de olsa konuşturulsak da sesimizi duymayacaklar ve gözlerinin önlerinde olsak da görmeyeceklerdir…
Bugüne kadar üç maymunu oynadıkları gibi bundan sonra da aynı şekilde görmedim, duymadım ve bilmiyorum diyerek devam edeceklerdir…
Peki, bu günlerde konuşanlar ya da yazılı açıklama yapanlar neler söyleyecek dersiniz?
Görev yaptıkları ya da sorumlu oldukları kurum ve kuruluşların tamamının erişilebilirliğini ne derece sağladıklarını mı?
2022 yasasında halen engelli kişilerin gelirini neden baz almadıklarını mı?
Evde bakım ödemesinde bakıcı olanların sigortası yapılacak diye 2013 yılında söz verilmesine rağmen bugüne kadar neden yapılmadığını mı?
Şehirlerarası ulaşım araçlarındaki erişilebilirliği her yıl öteleyerek işletmecilere bayram havası yaşatırken engellilere ise hapis hayatını neden layık gördüklerini mi?
Yıllardır görmezden gelinerek uygulanmayan yasalar nedeniyle standartlara uygun olarak yapılmayan yaya kaldırımlarını kullanamadığı için trafik yolunu kullanmak zorunda kalan engellilerin kaza geçirerek hayatlarını kaybettiğini mi?
Ortez, protez, işitme cihazı, koltuk değneği, akülü-aküsüz tekerlekli sandalye vb gibi yardımcı destek cihazlarının SGK tarafından tamamının karşılanmamasını mı?
Yüz binlerce engelli memur adayının atamasının beklentileri karşılayacak derecede yeterince yapılmaması sonucunda umutlarının söndürülmesine neden olduklarını mı?
Ülkemizde sayıları her geçen gün artan SMA hastası çocukların yurt dışındaki tedavileri ile ilaçları SGK kapsamında karşılanmadığından her gün yerel ve ulusal medya organlarında ölüm haberlerini yüreğimiz burkularak izlemek zorunda bırakıldığımızı mı?
Gerek kamu gerekse de özel eğitim kurumlarında, rehabilitasyon merkezlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle yer yer şiddete maruz kalan, itilip kakılarak hor görülen ve ayrımcı tutum ve davranışa tabi tutulan engellilerin var olduğunu mu? 
Kamunun istifadesi için yaptıkları hizmetlerin genelinde de çifte standart uygulayarak ayrımcılık yaptıklarını mı? 
Ve daha yaşadığımız, yaşattıkları yüzlerce sorunlarla ilgili çözümleri görmezden gelmeye devam ettiklerini mi anlatacaklar sanıyorsunuz? 
Tek kelimeyle HAYIR!
Sadece lokal anlamda yapmış oldukları birkaç faaliyeti dönderip aktarıp anlatacaklar ve “Herkes bir engelli adayıdır.” ile “Sevgi her engeli aşar.” gibi sözler eşliğinde bol bol cak’lar, cek’ler, cuk’lar faslını dillendirecekler… 
“Sevgi her engeli aşar.” sözlerini sık sık kullanan seçilmiş siyasiler ile atanmış idarecilerimizin unuttuğu ya da göz ardı ettiği nokta, önümüze koydukları engellerin sevgi ile değil yasaların eşit ve adil bir şekilde eksiksiz uygulanmasıyla aşılacağıdır…
Sözün özü olarak, gerek ülke genelinde gerekse de yerel anlamda duyacağımız bu klişe sözler ile yapılacak olan etkinlikler üç aşağı beş yukarı birbirine yakındır… Peki, bu anlamlı farkındalık gününde sevindirici en ufak bir şey yok mu diye merak ediyorsanız söyleyeyim… 
Bu anlamlı farkındalık gününde ilimizdeki tek sevindirici etkinlik Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Korumalı İş Yeri statüsü kapsamında yaptırılan ve 8 down sendromlu engelli insanın çalışacağı “Gülen Yüzler Kafe”sinin açılarak hizmete girmesi olacaktır. Bu güzel projenin hazırlanmasında emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin GÜRKAN başta olmak üzere Türkiye İş Kurumu İl Müdürü Vahap TOMAN ile Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelliler ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü personellerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımız Selahattin GÜRKAN’ın engellilerin istihdamına yönelik bu tür projeleri ve hizmetleri artması en büyük temennimdir…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.