Toplum olarak ekmek tüketiminin kilo aldırdığı konusunda hemfikir olunsa da, Diyetisyen Aylin ilküplü ise Ekmeğe Karşı toplumda bir ön yargının olduğunu ifade ederek,” Fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin ekmeği tüketmemekle, geniş olduğu yemekleri bırakınca zayıflayacağım konusu düşünülmektedir. ekmek tüketiminin ancak kilo aldırmaya değil, kilo vermeye etkisi vardır” dedi.
Ekmeğin kilo almaya değil de kilo vermeye etkisi olduğunu söyleyen Adana'da özel bir Tıp Merkezi'nde görevli olarak çalışan diyetisyen Aylin İlküplü,”Ekmek tüketiminde en önemli olan porsiyon tüketimidir. Aslında ekmek kişinin kan şekerini dengeler. yani kilo vermek isteyenler ekmeği hayatımızdan değil, kan şeri dengesini bozan çikolata, şeker ve beyaz ekmek gibi basit görünen karbonhidratları hayatımızdan çıkarması gerekmektedir. Ekmek tüketimi kişilerde gerektiği kadar porsiyon şeklinde alınıyorsa en sağlıklı bir besindir. Kilo vermek isteyenler ekmeği hayatından çıkardığı zaman kilolarından kurtulacağı düşüncesindedir. Ancak bu tüketimin kilo almaya değil, kilo vermeye etkisi görülür. Mesela, her gün tüketmiş olduğumuz pilavın 4 yemek kaşığı bir dilim ekmeği eş değerdir. Ancak yemiş olduğumuz pilavdaki yağ oranı ise daha yüksektir ve açlık hissimizi sonlandırmayacaktır” dedi.
HANGİ EKMEKLER TÜKETİLMELİ?
Tahıllı ekmek, çavdar ekmeği ve beyaz ekmek içerisindeki kalori değerlerinin birbirlerine eşit olduğunu dile getiren diyetisyen Aylin İlküplü,” Ekmeğin rengi ne kadar koyu ise ekmeğin o kadar sağlıklı olduğu düşüncesi insanlar da bulunmaktadır. Aslında ekmeğini renginin böyle değişkenlik göstermesi için içeriğine rengi daha koyu gösterebilmek adına çeşitli maddeler ekleniyor. Özellikle ekmek seçimlerinizde tam çavdar, buğday unu başta olmak üzere işlem görmemiş ekmekleri en doğal haliyle tercih etmelisiniz. En sağlıklı yiyeceğiniz ekmek türü ise tam buğday unundan oluşan bolca lif içeren ekmekler olmalıdır” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2018, 07:12