Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Malatya’da 

Malatya’daki eğitim durumunu değerlendirmek, okulların eksikliklerini belirlemek, eğitim kalitesinin artmasını sağlamak ve Hayırsever İş Adamı Erman Ilıcak tarafından yaptırılan Fen Lisesi’nin açılışını yapmak amacıyla Malatya’ya gelen Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’i havaalanında Vali Aydın Baruş, Ak Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve il protokolü karşıladı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Malatya’da 

Valiliğe geçen Bakan Özer ve beraberindekileri Vali Baruş, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Vali Yardımcıları,Siyasi Parti Temsilcilerive Daire Amirleri karşıladı. Şeref Defterini imzalayan Bakan Özer, “6 Eylül 2021'den itibaren 2021-2022 eğitim-öğretim yılının başladığını hatırlatarak, Kararlılıkla yüz yüze eğitime devam ediyoruz. 7 Şubat itibariyle de ikinci döneme başladık. Şu ana kadar hiçbir kesinti olmadan eğitim öğretime yüz yüze devam ettik. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun koordinasyonuyla süreci başarılı bir şekilde devam ettiriyoruz. Öğretmenlerimiz hem maskeyle ders anlatma fedakârlığı gösterdiler hem de aşılanma oranlarıyla gerçekten Türk toplumuna ülkemizde müthiş bir örneklik oluşturdular. Sade Türkiye'de değil çoğu gelişmiş ülkede de yüz yüze eğitime kesintisiz bir şekilde devam eden ülkelerdeki öğretmenlerin aşılanma oranlarının çok üzerinde bir orana sahip oldular. Türkiye'nin 81 ilinde fedakârlıkla görevini sürdüren öğretmenlerimize de teşekkürlerimi arz ediyorum. Öğrencilerimiz de sürekli kurallara uyarak, maskeleriyle dersleri dinlediler. Bu fedakârlıklarından dolayı da hem öğrencilerimize hem de onları destekleyen ailelerimize çok teşekkür ederim” dedi. 
Bakan Özer, daha sonra Malatya Valiliği'nde düzenlenen 'İl Eğitim Değerlendirme' toplantısına katıldı. Toplantı sonunda Basın mensuplarına açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer; “Kentte geçen yıldan devam eden ve 2022'de de yatırım programına alınan yatırımların toplam maliyetinin 612 milyon lira olduğunu ifade etti.
Kentteki eğitimin kalitesini artırmak için okul öncesinden ilkokula ve liseye kadar tüm alanları toplantıda değerlendirdiklerini ifade eden Milli Eğitim Bakanı Özer, okullardaki doğal gaz dönüşümüne ilişkin de şunları söyledi:
"Türkiye'de tüm illerimize doğalgaz erişimi olup da dönüşümünü yapmamış hiçbir okulu 2022 yılının ilk 6 ayında bırakmayacağız, hepsinin dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda Malatya'da çok sayıda okulun doğal gaz dönüşümünü tamamladık, çok az sayıda okulumuz kaldı onun için de 8 milyonluk bir ödenek göndererek o okullarımızın da doğal gaz dönüşümünü tamamlayacağız."
Malatya merkezde 58 okulun ikili eğitim yaptığını, "yık-yap" kapsamında devam eden çalışmaları 2023'ün ilk aylarında bitireceklerini aktaran Milli Eğitim Bakanı Özer, böylece kentte ikili eğitim yapan hiçbir okulun kalmayacağını ifade etti.
Milli Eğitim Bakanı Özer, özellikle hayırseverlere teşekkür ederek, "Değerlendirme toplantısında yatırım programlarına bakarken diğer illerimize göre çok sayıda hayırseverimizin okul yaptırdığını gördük. Hakikaten büyük mutluluk duyduk. Tüm hayırseverlerimize çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Bu yıl öncelikli konuları arasında okullar arasındaki imkân farklılıklarını azaltmak olduğunu dile getiren Milli Eğitim Bakanı Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tüm okullarımızı bölge, il, lokasyondan bağımsız şekilde aynı imkânlara kavuşturmak bizim en büyük önceliğimiz. Bu çerçevede tüm illerimizde okulların iç donanımı, tuvaletinden yemekhanesine, laboratuvarından çatısına kadar her türlü şeyin belirli bir standartta olması ve hızlı bir şekilde onarılması bizim en büyük önceliğimiz. Bu kapsamda onarımlara büyük önem veriyoruz ve Malatya'mızdaki tüm okullarda büyük onarımlar için bu eksikliklerin giderilmesi için yaklaşık 42 milyon TL'lik bir ödeneği yarın itibarıyla göndermiş olacağız."
Milli Eğitim Bakanı Özer, okul öncesi eğitim konusuna da ayrıca önem verdiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son 19 yılda ilkokuldan ortaokula, ortaokuldan liseye, liseden yükseköğretime kadar tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranlarında devasa bir artış oldu ama okul öncesi eğitim nispeten gelişmenin daha az olduğu bir alan olarak kaldı. Okul öncesi eğitim, eğitimde fırsat eşitliği açısından çok kritik olduğu gibi öğrencilerimizin bilişsel olmayan becerileri açısından da uzun vadede çok büyük etkiye sahip. 2022 yılında 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin de yeni anasınıfını hizmete alacağız. En son kabine toplantısı sonrası Sayın Cumhurbaşkanı'mız da bunu tüm kamuoyu ile paylaştı onun için Malatya'da bu değerlendirme toplantısında özellikle anaokullarına büyük önem verdik."
Şu anda Malatya'da 43 bağımsız anaokulu bulunduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı Özer, şunları kaydetti:
"Bugün itibarıyla 40 yeni bağımsız anaokulunu yatırım programına dahil etmiş oluyoruz. Bu yatırım programının maliyeti 385 milyon TL. Yeşilyurt’a 15, Battal
Yeşilyurt'a15, Battalgazi'ye 15, Doğanşehir'e 2,Arguvan, Yazıhan, Hekimhan, Kuluncak, Pütürge, Darende,Kale, Doğanyol'a 1'er anaokulu yapacağız. 20 yeni ilkokul ve ortaokul yapacağız Malatya'mıza. Bunun maliyeti de 380 milyon. Arapgir'e 1 ortaokul, Battalgazi'ye 5 ilkokul, 4 ortaokul, Hekimhan'a 1 ilkokul, Yeşilyurt'a 7 ilkokul ve 2 ortaokul. Bu yatırımın da maliyeti 380 milyon TL. Yine 4 lise yapacağız 100 öğrenci kapasiteli bir pansiyon ve 3 de atölye yapacağız. Bu yatırımların maliyeti de 120 milyon lira. Yani kısaca 8 milyon doğal gaz, 42 milyon büyük onarım, 385 milyon anaokulu, 380 milyon ilkokul ve ortaokul, 120 milyonluk lise ve atölye yatırımı olmak üzere bugünkü il değerlendirme toplantısında Malatya'mıza 935 milyonluk yeni yatırımı kazandırmış oluyoruz. Malatya'mızda daha önceden planlanmış olan 612 milyon liralık yatırımı da dahil ettiğiniz zaman Malatya'da 2022 yılındaki yatırım bütçesini 1 milyar 547 milyona çıkarmış oluyoruz. Ben inanıyorum ki bu yatırımlar hızlı bir şekilde gerçekleştiği zaman Malatya'nın eğitim kalitesi çok daha iyi noktaya gelecek, sonraki ziyaretlerimizde artık Malatya'da eğitimle ilgili farklı şeyleri konuşuyor olacağız. Bu yatırımların tamamının kente hayırlı olmasını diliyorum." dedi.
Malatya Valiliği'nde düzenlenen 'İl Eğitim Değerlendirme' toplantısının ardından, Rönesans Eğitim Vakfı tarafından yaptırılan iki blok ve 20 sınıftan oluşan ana eğitim binası ile 247 kişilik konferans salonu, en yüksek teknoloji ile donatılmış 6 adet laboratuvar ve yurt binasının olduğu Erman Ilıcak Fen Lisesi’nin açılışı, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Erman Ilıcak Fen Lisesi açılış programında konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Ben öğretmen kökenliyim. Uzun yıllar Milli Eğitim’de her aşamasında her kademesinde görev yaptım. Biz biliyoruz ki en önemli yatırım insana yapılan yatırımdır. Çünkü insana yapılan yatırım memleketin istikbalini kurtarır. Bu anlamda da yatırımı yapan Ermen Ilıcak hemşerimize çok teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle Malatya’mızın bütün hayırsever iş insanlarına da bu vesileyle teşekkür ediyorum. Sayın Bakanımız Malatya’mızı ziyaret ettiler biz müteşekkiriz ve kendilerine teşekkür ederiz. Malatya’mıza büyük müjdelerle geldiler. Kümülatif yatırım noktasında baktığımızda 2 Milyar TL’nin üzerinde bir yatırımı Malatya’ya müjde olarak verdiler. Yatırımın da kullanılmasının hemen başlayacağını ifade ettiler. Bu anlamda Sayın Bakanımıza Malatya halkı adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Bizlerde Büyükşehir Belediyemiz olsun diğer ilçe belediyelerimiz olsun kendimizi Milli Eğitimden ayrı düşünmedik, düşünmüyoruz da. Çünkü okul yerlerinin ihdası ve tahsisi noktasında yapılan okulların yapılması noktasında gerek fiziki, gerekse maddi ve manevi anlamdaki destekte her zaman için Milli Eğitimin bir personeliymiş gibi çalıştık ve biz liseler yaptık, kütüphaneler yapıyoruz, okullar yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Okullarımızın bahçelerine spor salonları, voleybol ve basketbol sahaları, oyun alanları ve okulların yenilenmesiyle ilgili her türlü çalışmayı yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Yatırımlarımızı yaparken şunu da söylemek istiyorum; her şey ayrıntıda gizlidir. Ayrıntıları önemsememiz lazım. Bir çivi bir nal, bir nal bir at, bir at bir yiğit, bir yiğit bir ülke kurtarır. Biz biliyoruz ki okullarımızda yetişecek öğrencilerimiz hem kendilerine, hem ailelerine, hem milletlerine faydalı birer birey olacaktır” diye konuştu.
Malatya, geçmişi ilimle, maneviyatla yoğrulmuş, İslam tarihinde Türk tarihinde çok önemli konuma sahip bir yerdir. İlk zamanlardan itibaren medrese ile tanışmış, İbn-i Arabi’lerin, SadrettinKonevi’lerin, Mevlana Celaleddin-i Rumi’lerin ders verdiği medreselerde ilimden mayalanarak, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde de bilim insanları yetiştirmiş bir şehir. Cumhuriyet Döneminde de 2 Cumhurbaşkanı ve Türkiye’ye çok önemli iş insanları çıkarmış bir şehir. Dolayısıyla insan kaynağına çok değerli katkılar sağlayan bir il. Malatya bunu eğitime borçlu. Buradan yetişen iş insanlarımız ve diğer alanlarda faaliyet gösteren Malatya’lılar, buraya eğitim kurumu açabilmek, katkıda bulunabilmek için yarışıyorlar. Şu an da 18 okulumuz hayırseverler tarafından yaptırılıyor. 5 tanesi bitirildi ve 13 tanesinin yapımı devam ediyor. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bu katkı artarak sürecek. Bugün açılışını yaptığımız Erman Ilıcak Fen Lisesi, Malatya’nın yetiştirmiş olduğu çok değerli iş insanlarından Erman Ilıcak tarafından Rönesans Eğitim Vakfınca Malatya’ya hediye edilmiş çok önemli bir okul. 43 dönümlük bir arazide kampüs içerisinde tesisleri ile binaları ile birlikte üniversite kampüsü gibi bir Fen Lisesi. Burada eğitim görecek olan öğrencilerimiz çok şanslı. Türkiye’de bu ölçülerde ve bu standartlarda Fen Lisesi çok değildir diye düşünüyorum. 20 derslik, laboratuvarlar, toplantı salonu, spor salonu, kütüphane ve öğrencilerin sosyal faaliyetleri için diğer tesisler var. Bu tesislerin yapımında emeği geçen başta Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak’a ve onu temsilen gelen Yönetim Kurulu Başkan Seyfi Yağmurluoğlu’na müteşekkir olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Burada eğitim görecek öğrencilerimize ve öğretmenlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Bakanımız bugün ilimize teşrif ederek bizlere büyük müjdeler verdi. Bu müjdeler arasında; 40 anaokulu, 20 ilkokul ve ortaokul, 4 lise, 3 atölye ve 1 adet pansiyon var. Bunlarla birlikte Malatya’ya 130’un üzerinde okul kazandırılıyor. Bu eğitim kurumlarının Malatya’ya kazandırılması ile birlikte ikili eğitimimiz kalmayacak, Malatya eğitimde bir adım daha ileriye gidecek. Bu okulda eğitim görecekler arasında çok değerli bilim adamları yetişecek. Bir kez daha Bakanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Malatya Erman Ilıcak Fen Lisesi'nin açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Özer,  “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 19 yılda eğitimin tüm kademelerinde devasa bir seferberlik yaşandığını, tek eksik kalan kısmın ise okul öncesi eğitim olduğunu ifade eden Özer, bu sene 3 bin yeni anaokulu, 40 bin de yeni ana sınıfını hizmete alacaklarını söyledi.
Ortaöğretimde 2000'li yıllarda yüzde 44 olan okullaşma oranının bugün yüzde 90'lara, okul öncesi okullaşma oranının yüzde 14'den yüzde 90'a, yükseköğretimdeki okullaşma oranının da yüzde 14'lerden yüzde 45'lere yükseldiğini aktaran Bakan Özer, 81 ilde, tüm ilçelerde kapsamlı eğitim yatırımlarının bulunduğunu kaydetti.
2000'li yıllarda orta öğretimdeki kız çocuklarının okullaşma oranının yüzde 37,8 olduğunu, şu anda ise yüzde 88'e yükseldiğini dile getiren Bakan Özer, "Hemen hemen bütün kız çocuklarımız eğitimle buluşabiliyor. Asıl çarpıcı olan şey yükseköğretim. 2000'li yıllarda kadınlarımızın yükseköğretimdeki okullaşma oranı sadece yüzde 11'idi, bugün yüzde 48,7 ve erkeklerin yükseköğretimdeki okullaşma oranı yüzde 40'lar seviyesinde. Yani Türkiye kız çocuklarını okula kavuşturma ile ilgili problemleri son bir yılda çözmüştür." dedi.
Okullaşma oranını artırırken kaliteyi de hiçbir zaman göz ardı etmediklerini vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Özer, şunları kaydetti:
"Burada iki tane kritik nokta vardı. Bir derslik başına düşen öğrenci sayısı, biri de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı. Çünkü siz eğitimde kitleselleşmeyi sağlarken, öğrenci sayısını arttırırken eğer öğretmen başına düşen öğrenci sayısını azaltamazsanız eğitimde kaliteyi sürdürülebilir kılmanız mümkün değil.
2000'li yılların başında eğitim sistemimizde yaklaşık 500 bin öğretmenimiz vardı. Bugün 1,2 milyon öğretmenimiz var. Şu andaki eğitim sistemimizdeki öğretmenlerin yüzde 75'i son 19 yılda eğitim sistemine dahil oldular. Yaklaşık 729 bin öğretmenimiz son 19 yılda eğitim sistemine dahil olarak bu süreçlerde aktif olarak rol oynadılar. Burada da ciddi bir iyileşme var. Cinsiyet ayrımcılığı açısından 2000'li yıllarda 500 bin öğretmen varken bu öğretmenlerimizin sadece yüzde 40'ı kadın öğretmenlerimizken bugün 1,2 milyona ulaşmasına rağmen bu kadar devasa bir kitleye sahip olmasına rağmen eğitim sistemimizde bu oran yüzde 59'a çıkmıştır. Eğitim denildiği zaman en büyük bütçeyi her zaman eğitime ayıran, eğitime özel vakit ayıran, tüm dertlerimizi dinleyen ve her zaman taleplerimizi yerine getiren Sayın Cumhurbaşkanı'mıza verdikleri desteklerden dolayı öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, tüm veliler adına şükranlarımı sunuyorum. Eğer Sayın Cumhurbaşkanı'mız gibi bir lider olmasaydı gerçekten bu 19 yıldaki, eğitimdeki devrimsel dönüşümün gerçekleşme ihtimali yoktu."
2000'li yıllarda okullaşma oranının çok düşük olduğunu kaydeden Milli Eğitim Bakanı Özer, öğrencilere seslenerek, "Sizin mahalledeki arkadaşlarınızın ancak bir kısmı okullara erişebiliyordu. Bu kadar sıkıntı olmasına rağmen o erişimin olmadığı dönemde hem derslik başına düşen öğrenci sayısı, hem de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı bugünkü rakamdan çok daha yüksekti. Yani Türkiye bir taraftan eğitimde kitleselleşmeyi sağladı ama aynı zamanda kaliteyi göz ardı etmeden, merkeze alarak öğretmen ve derslik başına düşen öğrenci sayısını da OECD ortalamalarına yaklaştırdı, hakikaten bu büyük bir başarı. Biliyorsunuz ülkelerin en kalıcı, sürdürülebilir sermayesi beşeri sermayesi. Hamdolsun bu beşeri sermayenin niteliğinin artması için son 19 yılda, 20 yılda devasa yatırımlar yapıldı." diye konuştu.
Kovid-19 sürecindeki gayretleri için öğretmenlere de teşekkür eden Milli Eğitim Bakanı Özer, öğretmenlere özel bir kanun özleminin 14 Şubat 2022'de gerçekleştiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Dün itibarıyla yönetmelik çalışması ile ilgili tüm paydaşlardan STK'lardan, sendikalardan görüşleri aldım. İnşallah önümüzdeki hafta itibarıyla da bu yönetmeliğin yayınlanması ile ilgili süreci başlatacağız. Böylece uzman öğretmenlik ile ilgili ilk adımı atmış olacağız. Yaklaşık 500 bin öğretmenimizin uzman öğretmen sürecine dahil olabilme ihtimali var. Umut ediyorum ki tüm öğretmenlerimiz bu süreçte başarılı olur ve öğretmenliğin meslek kavramının kendilerine tanımış olduğu haklarından da yararlanmış olur. Eğitim sistemimiz artık öğretmenine destek veren, öğretmenliğin mesleki gelişimi ile ilgili tüm taleplerini yerine getiren yeni bir yaklaşımla öğretmenlerin yanında yer almaya devam edecek."
Milli Eğitim Bakanı Özer, konuşmaların ardından 43 dönüm alanda yapılan 20 derslik, laboratuvarlar, toplantı salonu ve spor salonunun yer aldığı Erman Ilıcak Fen Lisesi'nin açılışını protokol üyeleriyle birlikte yaptı.
Milli Eğitim BakanıÖzer, daha sonra beraberindekilerle okulu gezdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER