İl Dışından Gelen Gruplar Battalgazi'yi Gezdi!

Battalgazi'nin tarihi yerleri ziyaretçi akınına uğramaya devem ediyor. Battalgazi Belediye tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan bir çok tarihi mekana gelen ziyaretçiler, burada gördükleri tarihi eserler karşısında duydukları memnuniyeti dile getiriyor.

İl Dışından Gelen Gruplar Battalgazi'yi Gezdi!

Battalgazi'nin tarihi yerleri ziyaretçi akınına uğramaya devem ediyor. Battalgazi Belediye tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan bir çok tarihi mekana gelen ziyaretçiler, burada gördükleri tarihi eserler karşısında duydukları memnuniyeti dile getiriyor.

Program ve geziler kapsamında Malatya'ya gelen Yeni Ufuklar Doğa Sporları Kulübü ve Bursa-Eskişehir'den gelen gruplar Kervansaray, Arslan Tepe Höyüğü, Kanlı Kümbet ve Poyraz Konağını gezdi. Gezi sonrası konuşan Oğuz Baş," Yeni Ufuklar Doğa Sporları Kulübü olarak buraya geldik 44 kişi olarak. Malatya'nın il ve ilçelerini ziyarete diyoruz. İlk önce Darende de Günpınar Şelalesi ile Somuncu Babaya gittik. Akçadağ ilçesinde seyir terası ve Sultan Suyu Harasını ziyaret ettikten sonra Sürgüye geçerek alabalık yedik. Bugünde ekip olarak Battalgazi'yi geziyoruz. 3 gün buradayız. Kanlı Kümmet'i gördük. Ulu Cami, Polat Konağını gezdik ve Kervansaray'a geldik. Buradan sonra Arslan Tepe ile baraj gölüne gideceğiz. Tarihi eserler bizim geçmişe yolculuk yapmamızı sağlıyor. Malatya'da bu kadar tarihi eserle karşılaşacağımı şahsım adına düşünmüyordum doğrusu. Şehri de oldukça düzenli ve temiz buldum. Zevk alarak geziyoruz. Kervansaray'ın oldukça temiz ve bakımlı olması bizlere gezerken, hoşnut tutan şeyler. Çünkü, ülkemizde tarihi yerleri gezerken, temiz ve restore edilmiş olarak bulduğumuz yerler oldukça az. Battalgazi Belediyesini tebrik ederim"dedi.

Mürüvvet Töreli ise,"Ben Malatyalıyım, bu kadar güzel eserlerin olduğunu şahsen bu gezide öğrendim. Malatya Turisttik bir yer, tanıtılmasılazım.Tanıtıldığı zaman Turizmin patlayacağına inanıyorum"dedi.

Bursa ve Eskişehir'den grublara tur rehberliği yapan Ahmet Özgür Erdoğan, "Grubumuz Bursa ve Eskişehir'den geliyor. Günaydoğu Andolu bölgesinden Elazığ'a geçtik ve oradanda Malatya'ya geldik. İlk önce Arslan Tepe Höyüğüne uğradık. Arslan Tepe Höyüğünün geçmişi çok çok eskiye gidiyor. Tıpkı Göbek Tepe gibi Çatal Höyük gibi önemli bir bölge. Ancak ismini henüz duyuramamış. Bu bölgede Selçuklu dönemi eserlerini olması dikkat çekiyor. Zaten Doğu Anadolu bölgesinin en önemli şehirlerinden biri olan Malatya, Turizm'de yeni yeni gelişiyor. Buraya geldiğimizde sağ olsunlar buradaki Turizm ile ilgilenen görevliler ve halk, bizleri oldukça iyi karşılıyor. Malatya'ya gidip gelmekten memnunuz. Misafirlerimiz oldukça memnun kalıyorlar bu geziden. Göbekli Tepe gibi bir yer var. Göbekli Tepe bir kült alanının oluşumu olarak değerlendiriliyor. Bu bölgede de artık bir saray yapısının kendisi ilk devlet yapısının oluşumu olarak algılanıyor. Aslında bir birini tamamlayan noktalar olarak biz, misafirlerimize aktarıyoruz ve kafalarında daha net oturmuş oluyor""dedi.

Güneydoğu Anadolu Gap Bölgesinden tura başladıklarını ifade eden Nejat Baysan,"Turumuzda burası önemli noktalardan biri oldu. Malatya'yı daha öncesinde görmedim. Burada Malatya Turizm Müdürünün Turizmi ilerletmek amacıyla büyük bir çaba içerisinde olduğunu rehberimiz bize anlattı. Malatya'da Selçuklu eserleri yoğunluklu. Bunları uzun süre görmek hepsini görmek istiyoruz ama zamanımız kısıtlı tabi, burada geceleme yapmayacağımız için görme imkanımız söz konusu olamayacak. Göbekli Tepeden sonra Arslan Tepe'yi gördük. Göbekli Tepede çok etkilendik 7 bin yıllık bir süreçten bahsediliyordu. Arslan Tepeninde MÖ 5 bin yıllık süreci de etkileyici. Yapılan bu çalışmalar Dünya Turizmine açılacaktır bu yönüyle. Sadece yerli değil, yabancı Turistlerinde ilgi odağı olacağına inanıyorum Arslan Tepe'de güzel bir çalışma yapılmış. Orada resimlerinde korunması gerekiyor. Dokunmaya bozulma arz edecek bir yapı gördüm. İlk yerleşim örnekleri ve ilk saray kanıtları bu yönleriyle ortaya çıkarılmış. Önümüzdeki yıllarda ise çok daha fazla nesnenin ortaya çıkarılacağını ve her kesim için güzel bir desinasyon merkezi olacağını düşünüyorum"şeklinde konuştu.

Babasını Malatyalı olduğunu Malatya'da doğduktan sonra 1.5 yaşında ayrıldığını söyleyen Sevinç Arslan ise,"Şuan 50 yaşındayım ve ilk defa Malatya'ya  geliyorum. Babam her zaman Doğunun Paris'i derdi,gerçekten öğleymiş Doğunun Paris'i. Babamda aslında Malatya'nın milli bir değeri. 63 yılında boksta Türkiye birincisiydi. Çok sayıda madalyası vardı hep onunla gurur duyardım. İlk defa gelme fırsatını yakaladım. Gerçekten çok güzel bir yer, şimdiye kadar gelmediğime üzülüyorum. Her şey muhteşem çok güzel olmuş. Başkanımızda Turizm açısından bir şeyler yapmak istiyor, doğru yolda ilerliyor devam etsin. Burası Malatya'ya değer katmış, çok temiz çok nezih bir yer. Görsel anlamda da gerçekten çok güzel olmuş. Arslan Tepede muhteşem bir yer. Tanıtılırsa Dünya buraya buraya akar. Göbekli Tepede ki görevlileri de ben uyardım, çok iyi korunmaları gerekiyor"ifadesini kullandı.

Abdullah Ertürk ise,"Bursa çıkışlı tura Kütahya'dan katıldım. Malatya'nın gayet güzel bir şehir olduğunu dışarıdan biliyorduk. Tarihi açında gayet güzel buldum. Arslan Tepeyi gezdik  gayet güzel, 5 bin yıllık bir saray olduğunu öğrendik. Tekrar gelirim inşallah"dedi

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2018, 11:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER