Ağbaba:' Silahların temin yolları araştırılsın'

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, özellikle son zamanlarda artış gösteren ruhsatsız silahlarla yapılan saldırı ve vurulma olaylarına dair açıklamlarda bulundu.

Ağbaba:' Silahların temin yolları araştırılsın'

Ruhsatsız silahların internet ortamında düşük ücretler karşılığında rahatlıkla temin edilebildiğini belirten Ağbaba, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ateşli silahlarla işlenen suçlardaki yükselişe dikkat çekti. Ağbaba, “Ateşli silahlarla işlenen suçların büyük bölümü ruhsatsız silahlarla gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin 2008-2018 yılları arasındaki suç istatistiklerine bakıldığında da ruhsatsız ateşli silahlarla işlenen suçların ruhsatlı ateşli silahlarla işlenenlerden 6 kat fazla olduğu görülmektedir. Son 3 yılda rastgele açılan ateş sonucu son 4 yılda 3873 olay yaşanmış ve bu olaylarda 104 vatandaşımız hayatlarını kaybetmiştir. Bu suçların büyük çoğunluğu yine ruhsatsız silahlar kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ruhsatsız silahlanma sorunu Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olmasına rağmen iktidarın bu konuda attığı hiçbir somut adım ne yazık ki bulunmamaktadır.” İfadelerini kullandı.

“RUHSATSIZ SİLAHLAR İNTERNET’TEN PEYNİR EKMEK GİBİ SATILIYOR”
İnternetteki yüzlerce forum ve sosyal medya platformundan ruhsatsız silahların hiçbir engel olmadan satıldığını belirten Ağbaba şöyle konuştu:

“Ruhsatsız silahlar internetten peynir- ekmek gibi satılıyor. Pek çok forum sitesi ve diğer sitelerde ruhsatsız silahların satışı ve hatta bu satışların reklamı yapılmaktadır. 18 yaşından küçük vatandaşlarımızın bile kolayca ruhsatsız silah almasını mümkün kılan bu vahim durumun acilen önlenmesi hukuken ve toplumsal huzur ve güvenliğin tesisi açısından acil bir sorumluluktur. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) ise bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirememekte ve bu sitelere erişimi engelleyememektedir. Sosyal medya platformlarında dahi yüzlerce sayfada ruhsatsız silah satan silah kaçakçıları olduğu görünmektedir. Bu platformların tespiti ve engellenmesi son derece basit olmasına rağmen bu satışları yapan sayfaların sayısı azalmamakta aksine sürekli olarak artmaktadır. TBMM, bu ciddi soruna acilen müdahale etmeli ve ruhsatsız silahların temin yollarını araştırarak bu yolların önlenmesi için gereken tedbirlerin alınmasına doğrudan katkı sunmalıdır.” İfadelerini kullandı.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE, RUHSATSIZ SİLAHLANMAYA KARŞI MÜCADELEYLE BİRLİKTE YÜRÜTÜLMELİDİR
Ruhsatsız silah sayısındaki artışın ve bu silahların devlet kontrolünün dışında olmasının başta kadına yönelik şiddet olmak üzere şiddet ve nefret temelli pek çok toplumsal soruna neden olduğunu belirten Ağbaba, “Çığ gibi büyüyen toplumsal sorunlarımızdan biri olan kadına yönelik şiddetle mücadele, ruhsatsız silahlanmaya karşı mücadeleyle birlikte yürütülmelidir. Kadın cinayetlerinin yanı sıra, sağlık çalışanlarına ve öğretmenlere yönelik şiddet, çeteleşme faaliyetleri ve benzeri nitelikte toplumu doğrudan ilgilendiren pek çok suçun ruhsatsız silahlarla gerçekleştirildiği görünmektedir.” şeklinde konuştu.

MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGESİ..
Ağbaba’nın önderlik ettiği Meclis Araştırması Açılması Önergesi şöyle:

“Bireysel silahlanmanın neden olduğu ölüm ve yaralanmaların sayısı her geçen gün artmakta, mevcut ceza ve diğer tedbirler ruhsatsız silahın yaygın kullanımını engelleyememektedir. Ateşli silahlarla işlenen suçlarla ilgili verilere bakıldığında da bu suçların çok büyük oranda ruhsatsız silahla işlendiği görülmektedir. Ruhsatsız silahların internet satışları da dahil pek çok yoldan kolayca ulaşılabilir olması, ruhsatsız silahla yakalanma cezasının yeterince caydırıcı olmaması gibi sebepler ruhsatsız silahla etkin mücadelenin önündeki başlıca engeller olarak görünmektedir. Bu bağlamda, ruhsatsız silahın hangi yollardan temin edildiğinin detaylı olarak araştırılması, söz konusu erişim yollarının engellenmesi için gereken çalışmaların yapılması ve ruhsatsız silarlarla işlenen suçların engellenmesi için gerekli diğer tüm tedbirlerin ortaya çıkarılması için Anayasa’nın 98, İçtüzüğün 104 ve 105. Maddeleri uyarınca Meclis Araştırması yapılmasını arz ve talep ederiz.

GEREKÇE
2008-2018 yılları arasındaki suç istatistiklerine bakıldığında ruhsatsız ateşli silahlarla işlenen suçların ruhsatlı ateşli ilahlarla işlenenlerden 6 kat fazla olduğu görülmektedir. Zira söz konusu zaman aralığında ruhsatlı ateşli silahlarla 25.547 suç işlenmişken, ruhsatsız ateşli silahlarla ise 159.123 suç işlenmiştir.

Ruhsatsız silahlar kadına yönelik şiddetin de en sık kullanıldığı suç aleti olarak karşımıza çıkmaktadır. Çığ gibi büyüyen toplumsal sorunlarımızdan biri olan kadına yönelik şiddet sorunuyla mücadele, ruhsatsız silahlanmaya karşı mücadeleyle birlikte yürütülmelidir. Ruhsatsız silahlar düğün, eğlence, asker uğurlaması gibi etkinliklerde sıklıkla ve aleni biçimde kullanılmakta, devlet bu ve benzeri toplanmalarda gerekli tedbirleri alma konusunda çekingen ve aciz kalmaktadır. Bu acziyet sonucunda da ruhsatsız silahların denetlenmesi ve suçun önlenmesi konularında gerekli tedbirler alınamamakta ve pek çok vatandaşımızın güvenliği riske atılmaktadır. Son 3 yılda rastgele açılan ateş sonucu son 4 yılda 3873 olay yaşanmış ve bu olaylarda 104 vatandaşımız hayatlarını kaybetmiştir. Bu suçların büyük çoğunluğu yine ruhsatsız silahlar kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Ruhsatsız silahların dolaşımının engellenememesinin kısa vadede yarattığı sorunların yanı sıra uzun vadeli etkileri de son derece yıkıcı bir niteliğe sahiptir. Zira bu silahların son kullanıcıya ulaştığı andan itibaren denetlenmesi son derece zorlaşmakta ve bu silahların uzun yıllar boyunca takibi yapılamamaktadır.

Ruhsatsız silahlarla işlenen suçlarda son yıllarda yükseliş dikkat çekmekte ve acil önlem alınmasını gerekli kılmaktadır.

İnternet üzerinden ruhsatsız silah satışı her geçen gün daha yaygın hale gelmektedir. Pek çok forum sitesi ve diğer sitelerde ruhsatsız silahların satışı ve hatta bu satışların reklamı yapılmaktadır. 18 yaşından küçük vatandaşlarımızın bile kolayca ruhsatsız silah almasını mümkün kılan bu vahim durumun acilen önlenmesi hukuken ve toplumsal huzur ve güvenliğin tesisi açısından acil bir sorumluluktur. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) ise bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirememekte ve bu sitelere erişimi engelleyememektedir. Zira sosyal medya platformlarında dahi yüzlerce sayfada ruhsatsız silah satan silah kaçakçıları olduğu görünmektedir. Bu platformların tespiti ve engellenmesi son derece basit olmasına rağmen bu satışları yapan sayfaların sayısı azalmamakta aksine sürekli olarak artmaktadır.

Türkiye’de 100 vatandaştan en az 12’si silah bulundurmaktadır. Bireysel silahlanmanın artış hızının en büyük sebebi ruhsatsız silahların dolaşımının gittikçe daha kolay bir hale gelmesinden kaynaklanmaktadır.

Avrupa İstatistik Ofisi’nin istatistiklerine göre silahlanma konusunda 178 ülke arasında Türkiye 14’üncü sırada yer almaktadır. Türkiye Avrupa Birliği üye ve üyelik sürecindeki ülkeler arasında ise cinayet oranlarında en yüksek 3. Ülke konumuna yükselmiştir.

2017 yılında ateşli silahlarla 26 bin 818 olayda ateşli silahlar kullanılmış ve toplamda 10 bin 355 ateşli silah ele geçirilmiştir. Bu silahların ise yüzde 18,4’ünün ruhsatlı, yüzde 81,6’sının ise ruhsatsız olduğu açıklanmıştır.

Sonu yaralama ve öldürmeye varan silahlı şiddette son 4 yılda yüzde 69 artış yaşanmıştır. Korkutucu boyutlardaki bu artış bireysel silahlanmayla etkin ve acil bir mücadeleyi zaruri kılmaktadır. Aksi halde uzun yıllar boyunca devam edecek bir toplumsal sorun derinleşmeye devam edecektir.”

Sosyal Medya üzerinden bizleri takip ederek güncel gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

İnstagram Hesabımızı Buradan Takip Et

Facebook Hesabımızı  Buradan Takip Et

Twitter Hesabımızı Buradan Takip Et

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2020, 21:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER