Malatyalılardan Korteje Yoğun İlgi

Battalgazi Belediyesi tarafından 10. Uluslararası Kervansaray Buluşması dolayısıyla kortej yürüyüşü düzenlendi. Binlerce vatandaşın katıldığı kortej yürüyüşünde renkli görüntüler yaşandı.

Malatyalılardan Korteje Yoğun İlgi

Battalgazi Belediyesi tarafından 10. Uluslararası Kervansaray Buluşması dolayısıyla kortej yürüyüşü düzenlendi. Binlerce vatandaşın katıldığı kortej yürüyüşünde renkli görüntüler yaşandı.

Öğretmenevi önünde başlayan kortej yürüyüşü, motosiklet grubu, klasik otomobiller ve Battalgazi Belediyesi Mehteran Takımı öncülüğünde İnönü Caddesi boyunca devam ederek, 15 Temmuz Millet Meydanı’nda sona erdi. Kortej yürüyüşüne, Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Battalgazi Kaymakamı Abdül Kadir Duran, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, AK Parti İl Başkan Vekili Mahmut Öner Özer, MHP İl Başkanı Bülent Avşar, AK Parti Battalgazi Merkez İlçe Başkanı Osman Güder, MHP Battalgazi Merkez İlçe Başkanı Mesut Samanlı, bazı kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Her kesimden katılımın olduğu kortej yürüyüşünde renkli görüntüler yaşanırken, evlerinin balkonunda kortej yürüyüşünü izleyen vatandaşlar ise sevgi gösterisinde bulundu. 15 Temmuz Millet Meydanı’nda yapılan etkinlikte ise, ilk olarak Kuzey Osetia Halk Dansları Topluluğu ve Gürcistan Telavi Halk Oyunları gösterisi yapıldı. Gösteriler, büyük beğeni ile izlendi. Yapılan gösterilerin ardından konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Kortej Yürüyüşü’ne büyük ilgi gösteren vatandaşlara teşekkür ederek, “Bugün Malatya bir başka.  Binlerce insanın katıldığı Malatya’nın kurtuluş yıldönümünün coşkusunun tezahürünü gördük. Allah hepinizden razı olsun. İşte Malatya insanı budur. Malatya budur. Malatya’nın özlediği tablo da budur. Her görüş ve düşünceden her siyasi partiden insanların katıldığı ve ortak payda olan Malatya’nın ikbali ve istikbali de mazisine layık istikbale hazırlama noktasında çıktığımız bu kutlu yolda Malatya’ya yakışan binlerce, onbinlerce insanın kortejde coşkusunu gördüm. Hepinize teşekkür ediyorum. Bu birlik ve beraberliğimiz bu dirlik ve düzenimiz geçmişteki Malatyamız nasıl ki Anadolu’yu anayurt yaptıysa, inşallah bundan sonraki süreçlerde de Malatya mazisine layık İstikbale hazırlanacaktır diyorum. Malatya’yı tarif eden insanlardan Evliya Çelebi diyor ki; ‘Dar’ul Rıfat’ yani seçkin insanların yaşadığı şehir olarak Malatya’yı nitelendiriyor. Bizler çıktığımız bu kutlu yola 2004 yılında Melita’dan Battalgazi’ye Kültür-Sanat-Tarih-Arkeoloji Günleri Kervansaray Buluşmaları olarak başladığımız bu hadise ve Malatya’daki tarihin kültürün ve tarihe mal olmuş değerlerimizin gün yüzüne çıkmasını sağladı. Özellikle bu toprakları bizlere bahşeden şehitlerimizi, tüm gönlümle rahmet ve minnetle anıyorum. Ali Babalar, Emir Ömerler, Ahmet Duranlar, Abdulvahap Gaziler, Niyazi Mısriler, Mustafa Kemaller, Cevat Paşalar ve daha niceleri şehadet şerbetini içmiş tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum. Allah onlardan rahmet ve mağfiretini esirgemesin. Mekanları cennet olsun. Bizlerde o geçmişimize layık bir nesil olarak Malatya’yı küllerinden yeniden ayağa kaldırmamız lazım” dedi.

Kervansaray Buluşmaları’nın amacına da dikkat çeken Başkan Gürkan, “Kervansaray buluşmamızda o dönemde çıkan gazete köşelerini okuduğumuzda ‘önce çökmüş, sonra göçmüş, ölüm sessizliğine bürünmüş bir şehrin rüyasını yaşıyorum. Bir daha bunu ayağa kaldırmak mümkün değil’ diyorlardı. Ama Cenab-ı Allah nasip etti. O dönemdeki ve bu dönemdeki milletvekillerimiz, hükümetimiz belediyemiz ile birlikte el birliği ile o tarihin tozlu sayfalarına hapsedilmiş tarihi eserlerimizi tekrar gün yüzüne çıkarmayı nasip etti. Biz o zaman dedik ki Kervansaray Buluşmalarının birinci amacı vatandaşımıza tarih sevgisini aşılamak. Tarihi eserlerimize ve kültürel mirasımıza sahip çıkmayı öğretmek. Kamu ve özel kuruluşlarımıza bu tarihi eserlerimize sahip çıkmalarını sağlamak. Aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının buna sahip çıkmalarını sağlamak. Devletimizin ilgili kuruluşları ile birlikte bu tarihi eserlerimizi tekrar gün yüzüne çıkarmayı amaçladık. Allah’a şükür bugün tarihi eserlerimizin yüzde 90’ı ayağa kalktı. O zamana kadar hiçbir tarihi eserimizin hiçbir şeyine bir çivi çakılmamıştı. Sadece 1960’larda kısmi bir restorasyon yarım bırakılmıştı. Ama bugün Kervansaray’lar, hanlar, hamamlar, kümbetler, türbeler, ziyaretler, kışlalar ve surların hepsinin ayağa kalktığını görüyoruz. Bu ayağa kalkış daha da büyüyecek. Malatya tarihindeki esas yerini alacak” diye konuştu. 

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu da, “Geleneksel olarak kutlamasını yaptığımız bu yıl 10’ncusunu kutladığımız Battalgazi Kervansaray kutlamaları aslında gecikmiş de olsa son 10 yılımıza damga vuran festivallerimizdendir. Bizler bir çok şeyi ifade etmek isteriz ama, Selahattin Başkan çok güzel şekilde açıklamasını yaptı. Duygularımıza ifade oldu. Kendisine hasseden teşekkür ediyorum. Malatyalı, Malatyalı tarafından yönetilirse Malatya kimliği ön plana çıkar. Malatya’nın örfüne, adedine, tarihine sahip çıkar. 10 gün dolu dolu geçecek uluslararası anlamında ivme kazandırılmış olan bu festivalimize ve kültür şenliğimize katılan hemşerilerimize çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, sözlerine Başkan Gürkan’a teşekkür ederek başladı. Çalık,  “Çok kıymetli Battalgazi Belediye Başkanıma kültürel faaliyetlerine, sanat faaliyetlerine ve belediyecilikte örnek alınacak çok önemli hizmetler yapmasından dolayı çok teşekkür ediyorum. Belediyecilik ehliyet işidir, belediyecilik liyakat işidir. Sadece imar ve inşa değil, gönüllerin de imar ve inşa edilmesinden geçer. Ve bu tarih 1994 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanı olup tüm Türkiye'ye belediyecilik nasıl olur, onun göstermesiyle başlar. Bugün tüm Türkiye'deki belediyelerimizin yapmış olduğu çalışmalarda,1994 yılındaki Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu belediye çalışmalarından ilham alırlar. Belediyelerimiz hem sosyal, hem kültürel hede sanatsal belediyeciliği yapar ve örnek belediyecilik anlayışını da o şehre inşa eder. İşte  böyle bir inşa sürecini yapan kıymetli kardeşimiz Battalgazi Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan  göreve geldiği ilk günden itibaren Battalgazi 30  bin nüfuslu iken bu çalışmalara başladı. Biz geçmişimize, atalarımıza tarihimize sahip çıktık, sahip çıkmaya da devam edeceğiz. O dönemlerde Vakıflar Genel Müdürlüğü aracılığıyla Kervansarayın ayağa kaldırılması, Battalgazi’deki ata yadigarları mekanların ayağa kaldırılması, restorasyonlar ve tüm Malatya’daki restorasyonlar ile ilgili çok önemli çalışmalar yapıldı. O dönemde başlayan Uluslararası Kervansaray buluşmaları bugün Battalgazi’nin 300 bin nüfus ile metropol ilçe konumuna gelmesi ile birlikte Malatya merkeze taşındı. Bugün çok güzel bir buluşma, çok güzel bir kortej yapıldı. Bu korteje katılan tüm hemşerilerime teşekkür ediyorum” dedi.

Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, “Kimlik önemli. Kültür önemli. Böyle bir tarihe sahip olmak çok çok önemli. Kurtuluşu  olmayan bir il olmak  çok önemli ve bugün fethini kutlamamız çok önemli. Bunu hatırlatan Battalgazi Belediye Başkanımıza böyle bir Kervansaray Buluşmasını bu hatırlatma ile biraraya getirdiği için kendilerine teşekkür ediyoruz. Gerçekten de yapmış olduğu hizmetler ile Battalgazi'yi değiştiren, dönüştüren ve kimlikli, kişilikli şehir haline getirmesi yönünde gayret gösteren Battalgazi Belediye Başkanımıza ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Yine Malatya’mızı özellikle sevginin, hoşgörünün, barışın, kardeşliğin şehri haline getiren bütün hemşerilerime de ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Battalgazi Belediyesi Çöpçüler Korosu tarafından muhteşem bir konser verildi. Hem yerel sanatçıların konseri, hem de Çöpçüler Korosu’nun konseri büyük beğeni topladı.

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2018, 15:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER