AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, Malatya’nın en önemli gelir kaynaklarından biri olan ve nüfusun yüzde 60’ını ilgilendiren kayısının hak ettiği noktada olması için atılacak her adımın takipçisi olacaklarını söyledi.
Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’ini elinde bulunduran Malatya’da, hasat sezonunda sona doğru yaklaşılırken bu yılki ürünlerde yavaş yavaş pazara inmeye başlıyor. Besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra aroması ve lezzetiyle de coğrafi işaret belgesi alarak kalitesini tescilleyen Malatya kayısısının hak ettiği yerlere gelmesi için gerekli adımlar atıldı ve atılmaya devam ediyor.
Malatya’da nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ının geçim kaynağı olan kayısı da bu yıl yaklaşık 400 bin ton yaş kayısı 100 bin ton ise kuru kayısı rekolte öngörülüyor. Rekoltenin 80 bin ton civarında olan kısmının ihraç edileceği belirtilirken ülke adına önemli bir ürün olan kayısının hak ettiği noktalara gelebilmesi adına çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, AKP hükümetleri döneminde tarıma büyük destekler verdiklerini söyledi.
Malatya’nın önemli gelir kapılarından biri olan kayısının bu nedenle 800 bin kişiyi dolaylı yoldan ilgilendiren bir ürün olduğunu belirterek “Dünyada kayısı denildiği zaman Malatya akla geliyor, çok kıymetli bir ürün. Bugüne kadar önemli destekler verdiğimize inanıyorum ama bu desteklerin daha da arttırılarak devam etmesi gerektiğine de inanıyorum” dedi.
Hasadın sona ermesi ile kayısı üreticilerinin ürünlerini satmak için mümkün mertebe acele etmemeleri gerektiğini belirten Kahtalı, fiyatların daha iyi seviyelere çıkacağını söyledi.
Milletvekili Kahtalı, kayısı üreticinin her zaman yanında olduklarını da kaydederek, özellikle doğal afetler karşısında Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) aracılığı ile üreticinin yanında olduklarını söyledi. Kahtalı, TARSİM’in bu yıl sigorta kapsamında çiftçilere 108 milyon TL ödeme yapağını ifade etti.
Kayısının endüstriyel tarzda üretim yapılarak raflarda satılabilir hale getireceklerine dikkat çeken Milletvekili Kahtalı, “Çiftçimize, sanayicimize daha hızlı hizmet getirmek ve Malatya’mızın daha hızlı büyüyebilmesi için hep birlikte gayret içerisinde olacağız” ifadelerine yer verdi.
Malatya’nın en büyük değerlerinden birinin kayısı olduğunu vurgulayan Kahtalı, “Kayısının daha çok çeşitleri ve mamülleri bir araya getirecek, endüstriyel olarak rafta satılabilir hale getirerek satacağız. Bunun katma değeri ilimize çok daha fazla olacak. Yapılan ihracat hem ilimize hem ülkemize katkı sunmaktadır.” şeklinde konuştu.
“Milletvekili arkadaşlarımızla, Tarım Bakanlığı ile bu konuların takipçisi olacağız” diyen Kahtalı, özellikle büyük bölümünün Avrupa ülkelerine ihraç edilen kayısının Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi aldığını ve bunun da başta üretici olmak üzere Malatya ekonomisine ciddi katkılar sunacağını söyledi.
Bunun yanı sıra yine geçtiğimiz aylarda imzalanan protokol ile hayata geçirilen Lisanslı Depoculuğun da Malatya kayısısı için büyük önem arz ettiğini söyleyen Milletvekili Kahtalı, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında yer alan Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Projesi ile Malatya’nın en stratejik tarım ürünü olan kayısının bundan sonra kalitesine göre sınıflandırılarak modern altyapıya sahip sağlıklı ortamlarda depolanacağını ve daha iyi şartlarda pazarlanacağını dile getirdi.
Kahtalı, Lisanslı depoculuk ile kayısıda yaşanan taban fiyat sorununun da önüne geçilebileceğini belirtti.
Bülten
Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2018, 07:30