Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Anadolu’nun en eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesi kararını değerlendirdi. Başkan Güder, “UNESCO Dünya Miras Komitesinin kararı, Türkiye’ye, Malatya’ya ve Battalgazi’mize hayırlı olsun” dedi.
Çin’in ev sahipliğinde online (çevrimiçi) olarak gerçekleştirilen UNESCO 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında, Anadolu’nun en eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesine karar verildi. Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Malatya Valisi Aydın Baruş, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, Milliyetçi Hareket Partisi Malatya Milletvekili M.Celal Fendoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Mesut Samanlı, AK Parti Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci, Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman ile birlikte duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiçten sarayı, 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip tapınağı, ilk kılıç ve mızraklarıyla tarih kitaplarını değiştiren Arslantepe Höyüğü’nde, UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne alınma kararını değerlendirdi. UNESCO Dünya Miras Komitesinin aldığı kararı büyük bir mutluluk ile karşıladıklarının altını çizen Başkan Güder, “Battalgazi ve Malatya olarak ayrı bir sevinç içindeyiz. Türkiye’ye, Malatya’ya ve Battalgazi’ye hayırlı olsun” dedi.
ADAYLIK DOSYASI BATTALGAZİ BELEDİYESİ TARAFINDAN SUNULMUŞTU
UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesinde bulunan Arslantepe Höyüğünde tüm alan çalışmaları (Dünya Miras komitesince belirlenen kriterler mimari, tarihi, estetik ve kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik, felsefi), 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Battalgazi Belediyesi arasında yapılan protokol ile adaylık dosyası, Battalgazi Belediyesi tarafından tamamlanarak, 2019 yılında Dünya Miras Komitesine sunulmuştu.
BAŞKAN GÜDER: “2019 YILINDAN BU YANA ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPTIK”
Türkiye'nin bir kültür varlığı daha dünya mirası olduğunun altını çizen Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, “Bugün Battalgazi ve Malatya olarak ayrı bir sevinç içindeyiz. Battalgazi ilçemizdeki Arslantepe Höyüğü, 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla Türkiye'nin 19'uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne kaydedildi. Verilen bu karar Malatya’da bayram havası yaratmış oldu. 1930 yılında Fransız ekip tarafından kazıları başlayan Arslantepe Höyüğü, 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınmıştı. 2014 yılında bu yana Arslantepe Höyüğü’nün kalıcı listeye dahil edilmesi konusunda Battalgazi Belediyesi ve tüm paydaşlarımız ile birlikte görevimizi layıkıyla yerine getirdiğimizi düşünüyorum. 2019 yılında UNESCO değerlendirmesine rapor hazırlamak için ICOMOS adına Portekiz’den Malatya’ya gelen uzmanlarla birlikte son çalışmalarımızı yürüttük. 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Battalgazi Belediyemiz arasında yapılan protokol ile tüm alan çalışmaları tamamlanarak, adaylık dosyasını 2019 yılında Dünya Miras Komitesine sunduk. Battalgazi Belediyesi ve paydaşlarımızla çok ciddi çalışmalar yaptık. Çok şükür yapmış olduğumuz çalışmaların meyvesini aldık. Türkiye'nin bir kültür varlığı daha dünya mirası oldu. UNESCO Dünya Miras Komitesinin kararı Türkiye’ye, Malatya’mıza ve Battalgazi’mize hayırlı olsun. Emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanımız başta olmak üzere Malatya Valimize, Milletvekillerimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Kültür ve Turizm İl Müdürümüze teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Gürkan'dan Arslantepe Açıklaması
Türkiye’nin bir kültür varlığı daha dünya mirası oldu. Arslantepe Höyüğü 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdi. UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde bulunan Arslantepe Höyüğü Türkiye’nin 19’uncu kalıcı mirası olarak listeye alındı.
7 bin yıllık geçmişiyle aristokrasinin doğduğu ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı Arslantepe Höyüğü, 2014 yılında geçici listeye alınmıştı. ArslantepeHöyüğü’nün UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması kararında, kültürel gelenekler ve toplumsal değerlerin değişimi, hiyerarşi, sosyal farklılıklar ve ekonomik ayrıcalıklara dayanan yeni sosyal ve siyasi sistemlerin ortaya çıkışına tanıklık etmesi gibi üstün evrensel değerleri etkili oldu.
Arslantepe’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesine alınması nedeniyle, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan beraberinde Malatya Valisi Aydın Baruş, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, siyasi parti il başkanları, kurum müdürleriyle birlikte ArslantepeHöyüğü’ne giderek, burada açıklamalarda bulundu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “ UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi için yapılan 44’üncü Komite toplantısındaArslantepeHöyüğü’nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesine alınmasından dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza, büyükelçilerimize, milletvekillerimize, valimize, kültür ve turizm müdürlüğümüze ve kültür bakanlığımızın bütün yetkililerine teşekkür ediyorum. 1931 yılında başlayan kazılar daha sonra 1960 yılında İkinci Dünya Savaşıyla inkıtaaya uğraması ve 1961 yılında İtalyalı ekipler tarafından kazının devir alınması sonrasında süreç halen devam ediyor. Bu süreci devam ettiren ve 41 yıldır kazıların başında yer alan Prof. Dr. MarcellaFrangipane’ye de hemşerilik beratımızın verilmesinin nedeni de buydu.ArslantepeHöyüğü’nün UNESCO adımı çalışmalarımızı Battalgazi Belediye Başkanlığımız döneminde başlatmıştık.ArslantepeHöyüğü’nün UNESCO çalışmalarına 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinin aday listesinde yer almasıyla başladık. Alan yönetiminin ve alan planının oluşması noktasında gerekli çalışmaları yaptık. Alan yönetimi başkanı olarak çalışmalar bizzat bizim refakatimizde ve bütün paydaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı yaptık. Alan planıyla birlikte alan yönetimimizi Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve diplomatik kuryeyle Dışişleri Bakanlığımıza gönderdik. Görüşmeler 2020 yılının Haziran ayında yapılacaktı ancak pandemi süreci olduğundan toplantılar yapılamadı. 2021 yılı için Türkiye’den UNESCO’ya kalıcı liste için başvuracak tek yerin Arslantepe Höyüğü olması için bakanlık düzeyinde çok ciddi lobi faaliyetleri yürüttük. Ertelenen ve bu yıl yapılan toplantıların neticesinde Arslantepe Höyüğü, Dünya Kültür Mirası Asıl Listesinde yer aldı.
Bu süreç bize ve bütün paydaşlara sorumluluk ve yükümlülük getiriyor. ArslantepeHöyüğü’nün UNESCO’nun asıl listesinde yer alması değil alt başlıklarının da doldurulması gerekiyor. Sponsorlarla ve alt başlıkların doldurulmasıyla birlikte Göbekli Tepe efsanesinin Arslantepe Höyüğü efsanesi olması için bütün paydaşlarımızla gayret edeceğiz. Arslantepe Höyüğü kişiye has değil Malatya’da bütün paydaşların katılacağı, STK’ların, meslek kuruluşlarının, kanaat önderlerinin, siyasi parti teşekküllerinin, milletvekillerinin, kamu kuruluşlarının ve yerel yöneticilerin el birliğiyle bu fırsatı iyi değerlendirip Malatya’nın insanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehrini mazisine layık istikbale hazırlama noktasında büyük bir gayret içerisinde çalışacağız. ArslantepeHöyüğü’nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesine alınmasının ülkemize ve dünya insanlığına hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.
BAKANLARDAN TEBRİK TELEFONU
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Arslantepe’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesine girme sürecinde büyük emek ve katkıları olan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı telefonla arayarak tebrik ettiler.
AK Partili Çalık: Malatya Arslantepe, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne alındı
-Arslantepe’nin şöhreti UNESCO ile taçlanacak
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, binlerce yıllık geçmişiyle UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nün kalıcı listeye dahil edildiğini açıkladı.
Çalık, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan ve Malatya'da 7 bin yıllık geçmişiyle bürokrasinin ve devlet kavramının temellerinin atıldığı, şehir devletlerinin temellerini oluşturduğu Arslantepe Höyüğü'nün kalıcı listeye girmesine yönelik kararın Çin'in ev sahipliğinde online olarak düzenlenen Dünya Mirası Komitesi'nin genişletilmiş oturumunda alındığını söyledi.
Arslantepe'nin UNESCO Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesi için 2014 yılından beri çalışmalar yürütüldüğünü, Kültür ve Turizm Bakanlığın Şubat 2019'da dosyayı UNESCO'ya gönderdiğini ifade eden Öznur Çalık, “Arslantepe’nin daha çok insan tarafından tanınması, turizm potansiyelinin artırılması ve
binlerce yıllık bu mirasın gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılması açısından UNESCO Dünya Kalıcı Miras Listesi'nde yer alması gerçekten çok önemliydi. Bugün Arslantepe’nin kalıcı listeye alınmasıyla UNESCO'nun Türkiye toprakları içerisinde kültür mirası listesine aldığı kültürel ve doğal varlık sayısı 19'a yükseldi ve Arslantepe’nin şöhreti UNESCO ile artık taçlanmış oldu. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ve UNESCO temsilcilerimiz başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
PEK ÇOK MEDENİYETİN İZLERİNİ SAKLIYOR
Fırat Nehri'nin batı kıyısında, Malatya'ya 7 kilometre mesafedeki Arslantepe, yüksek tarım potansiyeli, sulak alanları ve nehrin taşkınlarından korunan yapısı sayesinde binlerce yıl insanoğluna kucak açmış tarihi mekanlar arasında bulunuyor. Milattan önce 5 binli yıllara dayanan Geç Kalkolitik dönemden Demir Çağı'na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe, Hititlerden Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyetin izlerini saklıyor.
Yapılan kazı çalışmalarıyla Geç Hitit Dönemi'ne ait, girişinde aslan heykelleri ve devrilmiş bir kral heykelinin bulunduğu höyük, yağmur drenaj hattı gibi altyapısı bulunan kerpiçten sarayı ve 2 bini aşkın mühürle Anadolu'da "ilk şehir devleti"nin yapılarını ortaya koyuyor. Duvarlarında gücün tasvir edildiği renkli figürler ve işlenmiş rölyef levhalarla erken devlet sisteminin izlerini barındıran Arslantepe'de Mezopotamya ile benzerlik gösteren çok sayıda çanak ve çömlekler de kazılardan çıkan eserler arasında yer alıyor.
Bakır, kurşun, gümüş, altın ve alaşımlarından oluşan metal eserlerin de bulunduğu höyükte, önemli bulgular arasındaki 12 mızrak ile 3'ünün kabzası gümüş bezemeli 9 kılıç da silah kullanımının ilk örneklerini göstermesi bakımından döneme ışık tutuyor.