81 İl İle Birlikte Malatya’daki Okullarda Deprem Tatbikatı Yapıldı 

Vali Aydın Baruş, 1-7 Mart Deprem Haftası Münasebetiyle 81 ilimizdeki tüm okullarda düzenlenen Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı’na katıldı.

81 İl İle Birlikte Malatya’daki Okullarda Deprem Tatbikatı Yapıldı 

Bostanbaşı İlkokulunda düzenlenen tatbikata Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Kaymakamı Osman Uğurlu, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay, AFAD Müdürü Mustafa Türker, Sağlık, İtfaiye, Emniyet, AFAD, UMKE görevlileri, Sivil Toplum Kuruluşları, gönüllüler ile öğretmen ve öğrenciler katıldı. 

Öğrencilere deprem anında ve deprem sonrası tahliye sırasında ne yapılması gerektiğini uygulamalı olarak gösterildiği  "Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatında" senaryo gereği depremin meydana gelmesinin ardından öğrenciler düzenli ve seri bir şekilde öğretmenleri tarafından okul bahçesinde güvenli bölgeye tahliye edildi. Olay yerine intikal eden emniyet personeli çevre emniyetini alırken, UMKE, AFAD görevlileri ve STK gönüllüleri enkaz altında kalan öğrenciler için kurtarma çalışması yaptılar. Enkaz altından çıkarılan yaralı öğrencilere okul bahçesinde hazır bulunan sağlık görevlileri tarafından ilk müdahalelerinin yapılmasının ardından ambulans ile en yakın hastaneye sevk edildiler. Okulun üçüncü katında kapı sıkışması sebebiyle sınıf içerisinde mahsur kalan öğrencileri ise Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Bakanlığının otomatik merdiven aracı ile müdahale edilerek hızlı bir şekilde tahliye edildi. Tatbikat sonunda Kızılay görevlileri tarafından tatbikata katılan öğrencilere  meyve suyu ve kek dağıtımı yapıldı. 
Tatbikatı izleyen Vali Aydın Baruş, “1-7 Mart Deprem Haftası Münasebetiyle İçişleri Bakanlığı, AFAD Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında 81 ilimizdeki tüm okullarda bugün depreme hazırlık tatbikat eğitimi gerçekleştirildi.

Bizim ilimizde 821 okul binamızda Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda özel okullarımızda dahil yaklaşık 170.000 öğrencimizin, öğretmenlerimizin katıldığı bir tatbikat bu. Burada amaç çocuklarımızın deprem konusunda, afet konusundaki bilincini arttırmak. Afet sırasında karşılaşabilecekleri olayları onlara birebir yaşatmak ve bu olaylar sırasında alınması gereken tedbirler konusunda onların dikkatini çekmek. Şu anda Bostanbaşı İlkokulumuzun önündeyiz. Bu okulda yaklaşık 1100 öğrenci tam gün eğitim görüyor. Böyle büyük okulların belli bir nizam içerisinde, düzen içerisinde deprem sırasında boşaltılması çok önemli. Yine deprem sırasında yaralanan öğrencilerimiz olursa onlara müdahale edilmesi ki şu an burada da temsilen yaralı öğrencilerimize müdahale edildi. Gerek İtfaiye, gerek AFAD ekipleri, gerek UMKE ekipleri, gerekse sağlık ekiplerimiz tarafından gerekli sağlık müdahaleleri yapıldı. Burada yapılan tatbikat amacı depremi birebir hafızamızda yaşatmak ve her an bu afetle karşı karşıya olduğunuzun farkında bulunmasını sağlamak. Bu bilinci bütün vatandaşlarımız da yaygınlaştırabilirsek yaşadığımız afetler sırasında can kaybımız olmaz veya en azından minimuma indiririz ve vatandaşlarımızın gereksiz yere yaralanmasının önüne de geçeriz. Bu tatbikatlar yıl boyunca da devam edecek yine okullarımızda tekrarlanacak. Geçen yıl afetlerde eğitim yılıydı. İlimizde de eğitim kapsamında yaklaşık 700.000 civarında kişiye ulaşıldı. Geçen yıl verilen teorik bilgilerin bu yıl tatbikata geçirilmesi yani birebir yaşatılması amaçlandı. Yine Üniversitelerimizde ve Organize Sanayi Bölgemizde faaliyet gösteren fabrikalarda da bu tatbikatlar tekrarlanacak. İfade ettiğim gibi burada amaç vatandaşlarımızın, öğrencilerimizin, çocuklarımızın, gençlerimizin afet ve deprem konusundaki duyarlılığını arttırmak ve bu eğitimler sayesinde de herhangi bir afet yaşandığında alabileceğimiz tedbirleri şimdiden planlamak. Bu tatbikata katılan tüm arkadaşlarımıza, Kızılayımıza, sivil toplum ekiplerimize, gönüllü olarak katkıda bulunan derneklerimize çok çok teşekkür ediyorum. Afet gönüllülerimiz her geçen gün artıyor. Sivil toplum kuruluşlarımızın afet etkinliklerine, hazırlık eğitimlerine katılmasından biz sevinç duyuyoruz. Bir afet olması durumunda inşallah bu şekilde planlı bir şekilde hareket ederek kayıplarımızı azaltma ve yaralanmaları azaltma yönünde ileri mesafeler alırız. Malatya bildiğiniz gibi bir deprem bölgesi tektonik hareketler bakımından gerçekten hareketli bir bölge onun için her an bu afet konusunda hazırlığımızın tam olması gerekiyor” dedi.  
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER