Seyyar satıcılarla yaptığı toplantıda salgın sürecinde en ağır darbeyi esnafın ve sokak ekonomisinin aldığını ifade eden CHP’li Ağbaba, yılın ilk 6 ayında 35 bin 965 işyerinin kapandığını, satılık işyeri ilan sayısının geçen yıla göre %77 arttığını belirtti.
CHP’li Ağbaba basın toplantısında şunları söyledi:
“İktidar kamusal tedbirlerle çözüm üretmek yerine, tüm sorumluluğu bireye yüklüyor. Temizlik-Mesafe-Maske açılımlı TMM kuralını DMM’ye düğün, miting, mazerete çevirdiler. Sürekli vatandaşı azarlıyorlar: İnsanlara tatil kredisi verip ‘niye tatile gittiler’ diye kızdılar. Normalleşme adıyla düğün, bayram demeden ülkeyi açtılar, sonra bayrama giden yurttaşlara kızdılar. Sınavlar, seminerler yapıldı. Öğrenci, öğretmen, veli hasta olunca suçu yine bireylere yüklediler. Cumhurbaşkanı miting yapıyor; Bilim Kurulu ‘Cumhurbaşkanı miting yapabilir, vatandaş dikkat edecek’ diyor. İktidardan ve onun yandaşlarından hiç kimse ‘çalışmak zorunda olanları’ konuşmuyor; insanlar sokakta, yolda, işyerlerinde hastalanıyor, ölüyor. Geçici tedbirler alarak ‘pandemiyle mücadele’ altında yurttaşlar cezalandırılıyor.”
İktidar hep bir ağızdan ‘Türkiye tırmanışta’ diyor ama esnaf battıkça batıyor!
“Pandemide en ağır faturayı esnaflar ve satıcılar ödüyor. Bu yılın ilk 6 ayında 35 bin 965 işyeri kapandı. Sadece Haziran ayında 7 bin 222 esnaf kepenk kapattı, sektörler iş yapamaz hale geldi. Satılık işyeri ilan sayısı geçen yıla göre %77 arttı. İktidar hep bir ağızdan ‘Türkiye tırmanışta’ diyor ama esnaf battıkça daha çok batıyor. Türkiye ekonomisini yere göğe sığdıramayan iktidar, iş yapamadığı için satılığa çıkartılan işyerlerinin sayısındaki artışı söylemiyor! Salgın sürecinde üç ay boyunca kapalı kalan esnafların, birikmiş elektrik, su, doğalgaz faturaları ile SGK primleri dâhil yüklü kredi borçları var. Biz, CHP olarak, ‘tüm bu borçların hepsini karşılıksız olarak devlet karşılasın, esnafımıza karşılıksız yardım yapılsın’ dedik ama bu talepler karşılanmadığı gibi esnaflar, verilen 25 bin TL’lik kredilere bile borçları nedeniyle erişemedi. Türkiye genelindeki 1 milyon 900 bin esnafın durumu iktidarı hiç ilgilendirmiyor. İktidar bir genelgeyle 130 bine yakın kahve, kıraathane ve çay ocağı işletmesini kapatıyor ama bu işletmelerde çoğu gündelik yevmiyelerle çalışan 400 bine yakın kişinin evinde ne yiyeceği onları hiç ilgilendirmiyor! Şu an sayıları milyonları bulan esnaf ve çalışanları, kredi borcuyla, döviz baskısıyla, ekmek kavgasıyla güvensiz, güvencesiz, geleceksiz bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyor.”
Türkiye’de 6 milyon sokak esnafı var ama bu insanları dikkate alan tek bir yetkili yok!
"Türkiye’de 500 bin pazarcı, 500 bin kâğıt toplayıcı, 30 bin simitçi, 10 bin çiçekçi, 1 milyon el işçisi, 1 milyon ev temizlikçisi ve gündelikçi, toplamda 6 milyonu bulan sokak esnafı var ama iktidarda bu insanları dikkate alan tek bir kişi yok. Ülkemize toplam 6 milyon istihdam sağlayan, ekonomiye günlük bir milyar; yıllık 200 milyar TL katkıda bulunan sokak ekonomisi koronayla birlikte bitmiş durumda. Marketteki peynirine alarm takılan ülkemizde, günübirlik çalışan bu insanlar; çocuğunun okul ve kırtasiye masrafını nasıl karşılayacak; kaynak bulunmasına rağmen yüzde 15 zam yapılan doğalgazı nasıl ödeyecek; kira masrafından temel gıda ihtiyacına kadar bu insanlar ne yiyecek ne içecek? İktidardan hiç kimse bu soruların yanıtını vermiyor, veremiyor!”
İktidara göre her şeyin baş sorumlusu müzik!
“İçişleri Bakanlığı yayınladığı yeni genelgeyle yine hiçbir çözüm sunmadan yine yasaklar getirdi ve her şeyin baş sorumlusu olarak müziği gösterdi. Salgının yayılmasının suçunu müziğe atanlar, 2 bin 716 Bar işletmesi ile 8 bin 470 çalgılı müzikli lokanta ve kafe esnafının nasıl geçineceğini hiç düşünmemektedir. Biz, CHP olarak, halk sağlığını ülkemizin en önemli gündemi olarak görüyoruz. Pandemi sürecinde iktidarın yapıcı çözüm ve tedbirlerine her zaman destek olduk. Ancak tedbir adı altında, milyonlarca insanı doğrudan açlığa mahkûm eden anlayışa da sessiz kalmadık, kalmayacağız.”
Dışarı çıkarsak koronadan evde kalırsak açlıktan öleceğiz!
CHP’li Ağbaba’nın basın toplantısında söz alan seyyar satıcı, “Dışarı çıkarsak koronadan öleceğiz ama evde kalırsak da açlıktan öleceğiz. Devletimiz bize destek olsun” dedi. CHP’li Ağbaba, esnafların pandemi sürecinde devletten hiçbir destek almadığını dile getirerek şunları söyledi:
“Esnafın ne olacağı belirsiz, böyle giderse çok fazla dayanamayacaklar. Hepsi geleceksiz, güvencesiz şekilde günübirlik hayatta kalmaya çalışıyorlar. Sokak esnafı devletten bugüne kadar hiçbir destek almadı. Çoğu zaten kaçak, kayıtsız, güvencesiz çalışıyordu. Şimdi pandemide hayatlarını tehlikeye attılar, yine de unutuldular. Biz, CHP olarak, buradan hükûmete ve yetkililere sesleniyoruz: Üç kuruş kazanabilmek için hayatını tehlikeye atan sokak esnafımızın sesini duyun! Sokağa yatırım, ülkeye, ekonomiye yatırımdır. Esnafa, çalışana yasaklar, geçici tedbirler değil; somut çözümler sunun.”
Çözüm istiyorsanız işte çözüm!
“Eğer çözüm istiyorsanız: Esnafımızın acilen birikmiş kira, doğalgaz, elektrik ve su fatura borçlarını karşılayın. Eğer karşılayamıyorsanız esnafın kira ve fatura ödemelerini makul bir süre için ertelemeye alın. Esnafımızın BAĞ-KUR ve SSK ödemelerini karşılayın, pandemi döneminde prim borcu nedeniyle oluşan mağduriyete son verin. Esnaflarımıza faizle kredi değil; karşılıksız nakdi destek sağlayın. İşyeri kira ödemelerindeki stopaj vergileri ile esnaflardan alınan ilan, reklam vergisini kaldırın. Esnafa ama özellikle sokak esnafına acilen sosyal yardım veya nakdi destek sağlayın. Gelir kaybı yaşayan esnaflar için özel önlem, yardım paketleri açıklayın! Çin’de, ABD’de yapılan sokak girişimciliği gerekli düzenlemeleri bir an önce başlatıp gerekli teşviklerle ekonominin canlanmasını sağlayın. Zincir marketlerin esnaf karşısındaki haksız rekabetini önleyici tedbirler açıklayın. Kayıtdışı olan milyonlarca küçük ve seyyar esnaf için acilen teşvik ve kredi fonları oluşturun. Özellikle sokak esnaflarından bu dönemde çevre ve temizlik vergisi almayın. Orantısız idari para cezalarını makul seviyeye çekin.”
Hayat altın musluklu Saraylara sığıyor ama esnaf için hayat eve sığmıyor!
“Bizler, halk sağlığı kadar halkın ekmek kavgasını da düşünmek zorundayız. Türkiye'nin de içinde olduğu G-20 üyesi ülkelerin birçoğu, pandemi sürecinde, milyar dolarlık paketlerle önceliği vatandaşa ve küçük esnafa verdi. Dünyanın tüm gelişmiş ekonomileri esnafa destek paketleri açıkladı. Türkiye’de ise iktidar, açıkladığı 15 milyar dolarlık pakette önceliği, şirketlere KOBİ'lere ve konut satışı için müteahhitlere verdi. Esnaf bugün korkudan ağzını açamıyor, sorunlarını içine gömüyor, ya kafasına sıkıyor, kendini asıyor ya da bedenini ateşe veriyor. Hayat, günlük masrafı 4 buçuk milyon olan, altın musluklu Saraylara sığıyor ama Esnaf için Hayat eve sığmıyor.”