Kısa süre önce eksi 25’leri bulan hava sıcaklığı nedeniyle Darende ve Kuluncak ilçelerinde etkili bir don olayı yaşandı.Kuluncak’ın Kaynarca, Aşağıselimli, Sultanlı, Karaçayır,Karıncalık, Alvar, Bicir, Sofular başta olmak üzere 28 mahallenin tamamında en az yüzde 50, en fazla yüzde 90 oranında kayısı ürününde don zararı oluştuğu belirtiliyor.Aynı durumda Darende ilçesinde de 1000-1500 rakım arasındaki bölgelerin tamamında kayısıların yandığı belirtiliyor. Havalar mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği için kayısı ağaçlarının tomurcuklarının kabardığı, don nedeniyle meyve gözlerinin ciddi zarar gördüğü ifade ediliyor.Zararın boyutunun havaların ısınmasıyla daha net ortaya çıkacağı belirtilirken, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından oluşturulan ekiplerin hasar tespit çalışmalarına başladığı öğrenildi.
ZARAR TESPİT EDİLMELİ, ÜRETİCİLERE DESTEK VERİLMELİDİR
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Yıllardır Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası borç kıskacından çıkamayan, borç faizleri ana parayı geçen, son 1 yıldır pandemi ile boğuşan üreticilerin, gübre, ilaç, mazot fiyatlarının sürekli artması nedeniyle üretim yapmaları çok zor hale geldi.Bir de üzerine tabii felaketler gelince kayısı üreticileri icralık duruma düşüyor.Dondan dolayı çok büyük zarara uğrayan Darende ve Kuluncak bölgesindeki üreticilerin zararlarının tespit edilerek gerekli destek sağlanmalıdır” dedi.
ARAÇ PERT OLMUŞ, SİGORTA ŞİRKETİ 1 KURUŞ YARDIM YAPMAM DİYOR
Geçtiğimiz günlerde TARSİM sisteminin çarpıklığını ortaya koyan ve tozlaşmanın teminat kapsamına alınmasını isteyen CHP’li Ağbaba, Darende ve Kuluncak’ta meydana gelen don olayı sonrası TARSİM ile ilgili bir kez daha mağduriyetin ortaya çıktığını belirtti. Ağbaba, TARSİM sigorta sisteminin üreticilerin aleyhine işlediğini kaydederek “Bazı bölgelerde yüzde 90 kayıp var. Ancak üretici hem TARSİM’e poliçe bedelini ödeyecek hem de TARSİM’den 1 kuruş para alamayacak. Biz boşuna ’ucube’ bir sistem demiyoruz. Bu şekilde bir sigorta sisteminden üreticiye destek çıkmasını beklemek gerçekçi değil. Bir trafik kazasına karışsanız ya sizin veya karşı tarafın sigorta şirketi aracınızı yaptırır. Ama TARSİM kaza sonrası aracınız pert olsa da size destek vermiyor.Bu sistem mutlaka üretici lehine değiştirilmelidir” dedi.
VERİM USULÜ SİGORTA SİSTEMİNE GEÇİLMELİDİR
“Malatyalı üreticilerin TARSİM’den öncelikli talepleri verim usulü sigorta sistemine geçilmesidir.” Diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Böylece üretici yıl boyunca don, dolu, sel,fırtına,yoğun yağış gibi tabii felaketleri düşünmeyecek, ağacının verdiği ürün miktarına göre zararı TARSİM tarafından karşılanacaktır.Ayrıca, TARSİM kapsamının tüm felaketleri kapsayacak şekilde genişletilmesi, primlerin düşürülmesi tüm üreticilerin ortak talebidir” ifadelerini kullandı.