Vali Aydın Baruş ve eşi Nagihan Baruş, Malatya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı çerçevesinde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğünce hazırlanan 8 Mart Dünya Kadınlar programına katıldı.
Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Salonunda düzenlenen programa Vali Aydın Baruş ve eşi Nagihan Baruş, Vali Yardımcısı Güher Sinem Büyüknalçacı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Rasim Bulut, protokol üyeleri ve vatandaşların katıldığı program öncesi Kadın Konuk Evinde kalmakta olan kadınlar tarafından hazırlanmış olan el emeği göz nuru sergisi ve Küratör Tuncay Özdemir’in “Yaşamın içinde kadın” temalı fotoğraf sergisinin açılışı protokol tarafından yapıldı. Açılışın ardından Vali Aydın Baruş ve esi Nagihan Baruş el sanatları ve fotoğraf sergisini gezerek eserleri tek tek incelediler.
İslam dininde kadına verilen öneme vurgu yaparak konuşmasına başlayan Vali Aydın Baruş “ Kadın erkekle birlikte hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Kadın hayatı temsil eder. O annedir, dünyaya getiren, büyütendir. Kadın koruyup gözetendir. O bin bir minnetle evladına kol kanat geren, kendisini düşünmeden onun her ihtiyacına koşandır. Kadın sabredendir, canından çok sevdiği varlığını kaybettiğinde yüreğine taş basandır. Kadın metanettir, evladını vatan ve millet uğruna şehit verdiğinde vatan sağ olsun deyip dimdik durandır. Kadın hayat arkadaşıdır, eşinin yanında yılmadan yaşam mücadelesi verendir. Kısacası kadın hayatımızdaki güzelliklerin ta kendisidir, insanlıktır.
Kadına yönelik şiddete başvurmak acizliktir, insanlığını inkârdır. Kadına karşı şiddeti meşru görmek, kendimize karşı da şiddet uygulanmasını, alçalmayı kabul etmektir. Hâlbuki şiddet, insanlık onurunu ve şerefini ayaklar altına alan ahlak dışı bir davranıştır. Peygamber Efendimizin Hadisinde buyurduğu şu İfadeleri asla unutmayalım: “Sizin En Hayırlınız, Eşine Ve Çocuklarına En Hayırlı Olanınızdır.” Kadına değer vermeyen toplumların kalkınması mümkün değildir.
Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart 1977’de Dünya Kadınlar Günü ilan edildi. 1934 yılında kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesi, 1997 yılında zorunlu eğitim süresinin 8 yıla, 2012 yılında 12 yıla çıkarılarak kız çocuklarının eğitim hakkından yararlandırılması yönünde atılan adımlarla Türkiye’de kadının statüsünün yükseltilmesine yönelik adımlar atıldı.
Sayın Cumhurbaşkanımızın eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi öncülüğünde yürütülen haydi kızlar okula kampanyası ile sadece (2003-2008 yılları arasında) 10 ilde 350.000 kız çocuğunun eğitime devam etmesi sağlanmıştır.
Anayasa’nın 10. maddesinde 2004 ve 2010 yıllarında yapılan değişikliklerle kadın-erkek eşitliği ilkesi güçlendirilmiştir. 2004 yılında Anayasa’nın 10. maddesine; “KADINLAR VE ERKEKLER EŞİT HAKLARA SAHİPTİR. DEVLET BU EŞİTLİĞİN YAŞAMA GEÇMESİNİ SAĞLAMAKLA YÜKÜMLÜDÜR.” fıkrası ve 2010 yılında yapılan son değişiklik ile “BU MAKSATLA ALINACAK TEDBİRLER, EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI OLARAK YORUMLANAMAZ.” ibaresi eklenerek söz konusu madde pozitif ayrımcılık hususunu da içinde barındıran bir yapıya kavuşturuldu.
24 Mart 2009 tarihinde Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kuruldu.
2011 yılında yürürlüğe giren 6111 sayılı Kanun ile kadınlara yeni istihdam imkânlarının sağlanması bakımından pozitif ayrımcılık yapılarak, 18 yaşından büyük kadınların istihdam edilmesi hâlinde belirli koşullara göre 12 ila 54 ay süresince sigorta primlerinin işveren hisselerinin İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacağı hususları düzenlenmiştir.
Şiddete karşı sıfır tolerans anlayışı ile Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, 8 Mart 2012 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilmiş. 20 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Kanunla ayrıca, kadınların çalışma hayatını iyileştirici düzenlemeler getirilmiştir. 6663 sayılı Kanun ile memurların doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen süreleri derece/kademe ilerlemesinde değerlendirilmiştir. Analık izninin bitiminden İtibaren birinci çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, üçüncü çocuk ve diğerleri için 6 aya kadar ücretli yarı zamanlı izin hakkı getirilmiştir.
Kadın Konukevleri: 2002 yılında 8 iken Ekim 2017 itibarıyla 137’ye ulaşmıştır. 2002 yılında kadın konukevi kapasitesi 170 iken Ekim 2017 itibarıyla 3.444’e yükselmiştir.
TYP (Toplum Yararına Çalışma Programı) Uygulamalarında Kadınlara Yönelik Avantajlı Uygulamalar, Kadın Çiftçilere ve Girişimci Kadınlar tarafından hazırlanan Projelere Avantajlı Destek Uygulamaları ile yapılan bu reformların neticesi olarak bugün kadınlarımız; ekonomik ve sosyal hayatta çok önemli roller üstlenmekte ve ülkemizin kalkınmasına, gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
Bugün Türk kadınları; siyasette, yerel yönetimlerde, devlet yönetiminde, eğitim ve sağlık başta olmak üzere hayatın tüm alanlarında başarılarıyla ülkemize çok değerli katkılar sağlamaktadırlar.
Bu başarıları sağlayan, ülkemizin dünya üzerinde lider ülke olmasına katkı veren tüm kadınlarımıza teşekkür etmemiz gerektiğini düşünüyorum.
8 Mart Dünya Kadınlar Gününün kadınların sosyal konumunun daha da güçlenmesine vesile olmasını temenni ediyorum.
Tüm kadınların Dünya Kadınlar Gününü tebrik ediyorum.
Türkiye’nin varlık ve selameti için, kendisini feda edebilme yiğitliğine mazhar olan evlatlar yetiştiren şehit annelerimizin ellerinden öpüyorum” dedi
Küratör Tuncay Özdemir’in “Yaşamın İçinde Kadın” temalı fotoğraf sergisi sayt gösterimi ile program devam etti.
Slayt gösteriminin ardından İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Müzik Öğretmenliği Programı araştırma görevlisi Güneş Açıkgöz şefliğinde İnönü Üniversitesi Çok Sesli Korosu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Özel Konseri verildi.
Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı liseler arası “Güçlü Kadın, Güçlü Aile, Güçlü Türkiye” temalı kelime bulutu tekniği ile hazırlanan Afiş Tasarımı Yarışmasına katılan tüm öğrencilerin çalışmalarını içeren slayt gösterimi yapıldı.
Slayt gösteriminin ardından programa katkı sağlayan “Yaşamın İçinde Kadın” konulu fotoğraf sergisini düzenleyen İnönü Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Tuncay Özdemir’e, KOSGEB desteği ile iş kuran başarılı iş kadını Şengül Cilesiz’e, İnönü Üniversitesi Çok Ses Korosu Şefi Güneş Açıkgöz’e, kadınlar gününe özel “Kadınım Ben” adlı eserin söz yazarı Neşe Açıkgöz’e, sponsor Şahin Doğan ile liseler arası “Güçlü Kadın, Güçlü Aile, Güçlü Türkiye” temalı kelime bulutu tekniği ile hazırlanan Afiş Tasarımı Yarışmasında “Yaratılışta İşlenmiş Mucize” adlı eseri ile 1.lik ödülü almaya hak kazanan Avni Kiğılı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Gülşen Sayım’a, “Dünya Kadın” adlı eseri ile 2.lik ödülü almaya hak kazanan Niyazi Mısri Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Yaren Kaplan ve “En Verimli Toprak” adlı eseri ile 3.lük ödülü almaya hak kazanan Akmercan Anadolu Lisesi öğrencisi Mehmet Yıldız’a Vali Aydın Baruş tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Bülten