MTÜ'de 'Her Yönüyle Arıcılık, Arı Ürünleri ve Apiterapi'Paneli Yapıldı

MALATYA

Arıcılık Araştırma Merkezi’nin kuruluşunu gerçekleştirerek bölgede bu konuda bilimsel çalışmalar için alt yapı oluşturma çalışmalarını sürdüren Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin (MTÜ) ev sahipliğinde “Her Yönüyle Arıcılık, Arı Ürünleri ve Apiterapi" konulu panel gerçekleştirildi.

Arıcılık Araştırma Merkezi’nin kuruluşunu gerçekleştirerek bölgede bu konuda bilimsel çalışmalar için alt yapı oluşturma çalışmalarını sürdüren Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin (MTÜ) ev sahipliğinde “Her Yönüyle Arıcılık, Arı Ürünleri ve Apiterapi" konulu panel gerçekleştirildi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi ile Malatya İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nin işbirliği ile düzenlenen “Her Yönüyle Arıcılık, Arı Ürünleri ve Apiterapi" konulu panel üniversitenin konferans salonunda gerçekleştirildi.

-“Bitkilerin varlığını da sağlayan faktör arılardır”

Kalabalık bir topluluğun katılım sağladığı panelin açılışında konuşan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Akçadağ meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Semiramis Karlıdağ, “2014 yılında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmenliğinin yayınlanmasının ardından geleneksel yöntemler kullanılarak yapılan tedavilere ilgi artmıştır. Bu yönetmenlik Akupunkur, hipnoz, fitoterapi, hidroterapi gibi 15 farklı başlık altında uygulama yapılmasına imkan sağlamaktadır. Arı ürünleri kullanılmasıyla yapılan tedavi manasına gelen Apiterapi bu yönetmenlik kapsamında yer almaktadır. Üretim, tüketim ve tedavi sürecine kadar geçen süreç arı ürünlerinin apiterapi uygulamalarında kullanılması açısından önemlidir. Tedavi de kullanılacak ürünün doğru ve kaliteli üretilmesi Apiterapi uygulamalarının temelini oluşturmaktadır.” dedi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Karlıdağ, “Yeryüzünde insan hayatının devamlılığını sağlayan temel faktör bitki varlığıdır. Bitkilerin varlığını da sağlayan faktör arılardır. Dolayısıyla bu iki faktör hem kendilerinin doğrudan etkisi, hem de bunlardan elde edilen ürünler yoluyla da insan yaşamının devamlılığında önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple diyorumki bu iki canlının kıymetini iyi bilelim.” diye konuştu.

-“Malatya’da ilk defa üniversitede ilk arıcılara sahip çıkılıyor”

Malatya İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Çolak, arı üreticisi olarak il dışında bir çok üniversitenin etkinliğine katıldığını, ancak Malatya’da ilk defa üniversitede sorunlarına sahip çıkılan bir panelin düzenlendiğini belirterek, “Malatya İli Arı Yetiştiricileri Birliği 2004 yılında 30 üye ile kurulmuş olup şuanda bin 500 aktif üyemiz bulunmaktadır. Ben Malatya dışında arıcılar birlikleri ile üniversitelerin ortak çalışmalarını gördüğüm zaman çok üzülüyordum. Malatya’da ne zaman üniversitemiz arıcılar için çalışma yapar diye merak içindeydim. Rektörümüz Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ve ekibinin destekleri ile Malatya’da bu gururu yaşadım. Üniversite bünyesinde Arıcılık Araştırma Merkezi’nin kurulmasından dolayı da çok mutlu olduk. Bu merkezin bizim isteklerimize cevap vereceğine inanıyorum.” ifadelerini kaydetti.

-“ Mutlaka bahçelerimizde arı bulundurmalıyız”

Tarım İl Müdürü Tahir Macit ise şu şekilde konuştu; “İlimizde meyvecilik çok yaygın. Arı kolonisi yeterli olmazsa mutlaka dışarıdan arı kiralamak zorunda kalacağız. Gelişmiş ülkelerde, özellikle Amerika’da yetersiz kalındığında arı kiralanıyor. Buda şunu gösteriyor, tarımsal topraklarımız gelecek nesillerin gıda güvenliği için ne kadar önemliyse, arı varlığı da gıda güvenliği için o kadar önemlidir. Bakanlığımızın bir sloganı vardı; ‘Bir dekar arın yoksa, bir kovan arın olsun’. Buna ilaveten meyveci olarak bende şunu söylüyorum; ‘Bir dekar bahçen varsa, mutlak bir kovan arın olsun’. Bende tozlanma için arıyı bahçemde bulunduruyorum. Mutlaka bahçelerimizde arı bulundurmalıyız.”

-“100 tarımsal ürün çeşidinden 71’i arılar tarafından tozlaştırılıyor”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmet Yılmaz ise açılış konuşmasında, “Doğayı birlikte inşa ettiğimiz arılar sağlımız içinde bir umut kaynağı olmaya devam ediyor. Arılar ve arıcılık dünyanın her yerinde ve her bölgesinde insanlığın geçimine yönelik katkılar sağlamaktadır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre; dünyadaki gıda üretimini yüzde 90’ını oluşturan 100 tarımsal ürün çeşidinden 71’i arılar tarafından tozlaştırılıyor, bu sayede üretim sağlanıyor. Asıl değeri olan biyo çeşitliliği muhafaza etmenin yanında tozlaşmanın küresel çapta ekonomiye katkısı da yıllık milyarlarca Euro değerinde oluyor. Son yıllarda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmenliği ile birlikte Apiterapi kavramı konusu gündemini korumakta ve her geçen gün biraz daha önem kazanmakta. Bu alanda Malatya Turgut Özal Üniversitesi olarak Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’un özel çaba ve gayretleriyle Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Araştırma Merkezi ile birlikte Arıcılık Araştırma Merkezi’ni kurmuş bulunuyoruz. Bu alanlarda ve bu konularda gereken destekleri vereceğimizi de özellikle belirtmek istiyorum.” diye konuştu.

Panelin açılışında konuşan Doğanyol Kaymakamı Yunus Emre Vural, Doğanyol ilçesinin Malatya’nın en uzak ve en ucra köşesinde olmanın yanında coğrafi yapısı ile birlikte tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi gereken bir bölge olduğunu ifade ederek, “Böyle bir hedeften dolayı bu panele katıldım” dedi. Kaymakam Vural, “Üniversitemiz panelin adı gibi Maşallah arı gibi çalışıyor, panel, konferans konularında. Üniversitemizin sloganı ile biliminize, emeğinize ve özverinize sağlık diyorum.” şeklinde konuştu.

-Panelde konuşulan konular

Açılış konuşmalarından sonra "Her Yönüyle Arıcılık, Arı Ürünleri ve Apiterapi" konulu panele geçildi. Panel de Malatya Turgut Özal Üniversitesi Akçadağ meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Semiramis Karlıdağ “Arıcılık, Arı Ürünleri Üretim Teknikleri” konusunda, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Dr. Öğretim Üyesi Merve Keskin, “Arı Ürünleri, Kalite Parametreleri ve Gıda Kodeksi Açısından Değerlendirilmesi” konusunda, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Dr. Öğretim Üyesi Şaban Keskin, “Apiterapik Değeri Olan Arı Ürünleri Üretimi Esnasında Yapılan Hatalar ve bu Hataları Giderme Yolları” konusunda, Malatya Turgut Özal Üniversitesi ziraat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Hatice Diğdem Oksal, “Arı Hastalıkları ve Zararları” konusunda ve Ziraat Mühendisi Songül Aydın, “Arı Hastalıklarına neden Olan Virüsler ve Yaygınlığı” konusunda katılımcılara bilgi verdiler.

-“ Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp’ın uygulama ve araştırma merkezlerini de oluşturuyoruz”

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Her Yönüyle Arıcılık, Arı Ürünleri ve Apiterapi" konulu panel ile ilgili yaptığı değerlendirme de; “Malatya Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’ni kurarken, bir merkezimiz olsun diye kurmadık. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp’ın uygulama ve araştırma merkezlerini de oluşturuyoruz. Bunlardan birisi Apiterapi uygulamaları için Arıcılık Araştırıma Merkezi’dir. Yine bunlardan birisi Hippoterapi uygulamalarını yürütüleceği Atçılık ve Atlı Sporları Uygulama ve Araştırma Merkezi’dir. Yine bunlardan birisi kanser hücrelerinin önlenmesi özelliğini bilimsel olarak gün yüzüne çıkarttığımız Acı Kayısı Ekstresi üretimini de yapacak olan Kayısı ve Ürün Geliştirme Uygulama Araştırma Merkezi’dir. Ürün Geliştirme Merkezimizde özellikle bağışıklık sistemini güçlendirilmesinde etkili olan Apiterapi ürünlerini de geliştireceğiz. Hem Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarının bilimin ışığında yapılmasına, hem de bu uygulama eğitimlerinin akademik anlamda verilmesine katkı sunacağız. Bu nedenle Arıcılık Araştırma Merkezimizi ve yapacağı çalışmaları çok önemsiyor ve destekliyoruz.” ifadelerini kaydetti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.