'Lisanslı Kuru Kayısı Deposu elimizi daha güçlendirecek'

MALATYA

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Lisanslı Kuru Kayısı Deposu’nun Malatya kayısısı adına hayati bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, “Kayısı üreticilerimizin özellikle hasat döneminde yaşamış oldukları maddi sıkıntıları ortadan kaldıracak, bertaraf edecek bir sistemi Malatya’mıza kazandırıyoruz” dedi. 

Milletvekili Çalık, Malatya’daki temasları kapsamında 33 milyon TL maliyetle, 6 bin ton kayısı depolama kapasiteli Lisanslı Kuru Kayısı Deposunu, Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan ve beraberindekilerle birlikte ziyaret ederek, bilgiler aldı.

MTB Başkanı Ramazan Özcan, uzun zamandır Malatya’nın hayal ettiği projelerden birisinin Lisanslı Kuru Kayısı Deposu olduğunu ifade ederek, “Özellikle kuru kayısının bir yatırım aracına dönmesi konusunu her fırsatta sizlere ifade ediyorduk. Lisanslı depoculuk kuru kayısıda yeni bir dönem başlatacak. Üreticilerimizin, ürünlerini sağlıklı bir ortamda muhafaza edip, almış oldukları elektronik senetle de bankalardan çok uygun faizle krediler kullanarak, hasat döneminde karşılaştıkları mali problemleri ortadan kaldırmak içinde çok ciddi ve önemli bir fırsat doğacak. Her şey üreticimizin daha sağlıklı, kaliteli ürünü burada sakladıktan sonra ürünü kıymetlendirmeye odaklı bir sistem” diye konuştu. 
AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise kayısının Malatya ekonomisinin omurgası olduğunu ifade etti.

Malatya tarımının da omurgası olan kayısı adına hayati bir önem taşıyan Lisanslı Kuru Kayısı Deposunda incelemelerde bulunduklarını kaydeden Çalık, bu projeye imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Milletvekili Çalık, Lisanslı Kuru Kayısı Deposuyla ilgili sürecin 2017 yılı itibariyle başladığını anımsatarak, “Cazibe merkezleri kapsamında başlattığımız süreç üç sene gibi bir sürede tamamlandı ve Malatya’nın hizmetine 2020 yılı itibariyle girecek. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Hazine ve Maliye Bakanımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, Tarım ve Orman Bakanımıza canı gönülden teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Malatya’mız için çok önemli bir yatırım. Kayısı üreticilerimizin özellikle hasat döneminde yaşamış oldukları maddi sıkıntıları ortadan kaldıracak, bertaraf edecek bir sistemi Malatya’mıza kazandırıyoruz” dedi. 

Lisanslı Kuru Kayısı Deposunun yaklaşık 6 bin kayısıyı depolama alanına sahip olduğunu kaydeden Çalık, “Buraya kayısılarını getiren üreticilerimiz, ilk andan itibaren hazırlanan kapalı alanlarda depolanmak üzere ürünlerini verecekler. Buradan aldıkları elektronik senetlerle bütün giderlerini karşılama imkanına sahip olacaklar. Ayrıca, Lisanslı Kuru Kayısı Deposunun var olması bizim elimizi daha güçlendirecek. Özellikle vatandaşlarımızın söylediği Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kayısı almasıyla ilgili bir talebi vardı. Bu vesileyle de Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli ile yapmış olduğumuz görüşme neticesinde inşallah Malatya kayısımızın da TMO tarafından alınması için çalışmaya başladılar. Cumhurbaşkanımıza arzlarıyla birlikte Malatya üreticimiz için çok önemli bir fırsata dönüşecek” şeklindeki konuştu. 
Milletvekili Çalık, bu seneki tahmini kayısı rekoltesinin ve 4 numara kayısının fiyatının üreticilerin yüzünün gülmesine vesile olacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kayısının daldan tezgaha gelmesi sürecine kadar emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Geçen sene tarıma vermiş olduğumuz 170 milyon TL’lik destekle birlikte bu sene vermiş olduğumuz ve bundan sonrada vereceğimiz desteklerle çiftçimizin, dün olduğu gibi bugünde yarında yanında olacağız. Hububat, hayvancılık desteğiyle, teşviklerimizle birlikte her zaman çiftçimizin, üreticimizin yanındaydık. Lisanslı Kuru Kayısı Deposu Malatya’mıza, bölgemize, ülkemize hayırlı uğurlu olsun.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.