Keskin: 'Malatya’nın bir trafik ve ulaşım eylem planı olmalı'

MALATYA

TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Malatya’nın bir trafik ve ulaşım eylem planı olmalı. 10 daireli bir apartman yapılıyorsa, 10 araçlık bir otoparkı yoksa inşaat ruhsatı verilmemeli. Market yada market şubesi açılacakça otoparkı yoksu ruhsat verilmemeli. Bu şehirde açılan yeni bir caddede bile 5 yıl geçmeden trafik sorunu yaşanıyorsa sorunun kaynağı da anası da babası da belediyelerdir” dedi.

TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Malatya’nın bir trafik ve ulaşım eylem planı olmalı. 10 daireli bir apartman yapılıyorsa, 10 araçlık bir otoparkı yoksa inşaat ruhsatı verilmemeli. Market yada market şubesi açılacakça otoparkı yoksu ruhsat verilmemeli. Bu şehirde açılan yeni bir caddede bile 5 yıl geçmeden trafik sorunu yaşanıyorsa sorunun kaynağı da anası da babası da belediyelerdir” dedi.

Aynı zamanda Malatya Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı da olan MESOB Başkanı Şevket Keskin, Trafik Haftası nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı.

“Trafik, polise ve jandarmaya denetim yaptırılarak çözülecek bir sorun değil”

 Keskin, trafik sorunun bir ülke sorunu olduğunu, trafik kuralları kadar artık ülkede trafik uygulama, ulaşım alt yapısı ve otopark konularının da konuşulması gerektiğini ifade ederek, “Trafik önemli bir sorun. Ancak ülkemizde trafik denilince sadece kural hataları konuşulur ve hedefe ise şoför esnafı konulur. Bu şekilde hareket edile edile ne kurallar bu ülkede uygulanabildi nede trafik sorunlarına bir çözüm üretilebilindi. Trafik sorunları konuşulurken araçların dayanırlık durumları konuşulmadı bu ülkede. Trafik sorunları konuşulurken her gelene ehliyet dağıtan sürücü kursları tam olarak denetlenemedi bu ülkede. Trafik kuralları konuşulurken, tüm kurum ve kuruluşlar bu sorunun çözüm ortağı yapılmadı, yapılmıyor. Trafik sorunu sadece polis ve jandarmaya denetim yaptırılarak ceza kesilen bir sorun olarak algılanmaktan öteye götürülmedi. Trafik sadece yolda seyir eden araç sürücülerinin kurul ve işaretlerinin denetlenmesi ile sınırlı bir sorun olmaktan çıkartıldığı zaman bu ülkede sorun çözülmüş olacaktır. Trafik kuralları konuşulurken sadece şoförler değil, yayalarında kural hataları konuşulursa bu sorun çözülür. Sorunun temel çözümü trafik eğitimidir.” diye konuştu.

 “Sürücü, yolun ortasında sigara kağıdını saran yayayı bekliyor”

 Son dönümde yayalara yönelik trafik uygulamalarının yanlış olarak kamuoyuna aktarıldığını belirten Keskin, “Yayalara yönelik uygulama yanlış bir algıyla kamuoyuna sunuldu. Şoförlerimiz yaya geçidi olmadığı halde yolun ortasında cep telefonu ile mesajı geçen, sigara kağıdını saran, telefon konuşmasını sürdüren, kulaklıkla müzik dinleyen yayaları bekliyor. Böyle bir şey olmaz. Malatya’da Ofis Kavşağı ile Eski Belediye arası yaklaşık 200 metre ve 3 tane trafik ışığı var, ancak 10 noktada yayalar geçiyor, trafik aksıyor, kimse dur demiyor.” Dedi.

-“Trafik sorununun anası da, babası da belediyelerdir”

Keskin şöyle devam etti; “Şehir içi trafik akışı ve yoğunluğu sadece şoför esnafı için değil, şehirde yaşayan herkes için bir sorun olmuştur. Malatya’nın bir trafik ve ulaşım eylem planı olmalı. 10 daireli bir apartman yapılıyorsa, 10 araçlık bir otoparkı yoksa inşaat ruhsatı verilmemeli. Market yada market şubesi açılacakça otoparkı yoksu ruhsat verilmemeli. Yeni açılan caddeler 5 yıl geçmeden trafik sorunu yaşıyorsa imar planlarında büyük bir sonun olduğu ortaya çıkmaktadır. Belediyeler müteahhitlerin kazanması için artık plan yapmaktan vazgeçip, açtıkları caddelerin en az 50 yıl trafikte sorun yaşamadan kullanılmasını sağlayabilmelidir. Bu şehirde açılan yeni bir caddede bile 5 yıl geçmeden trafik sorunu yaşanıyorsa, sorunun kaynağı da anası da babası da belediyelerdir. Bu şehirde değil yolda araç kullanmak, kaldırımlarda yayalar bile yürüyemez duruma geldi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, İçişleri Bakanımıza ve Şehircilik Bakanımıza çağrıda bulunuyoruz; otoparkı olmayan, dairesi kadar araç parkı hazırlanmayan sitelere ve apartmanlara imar izni verilmesin.”

Keskin, Güney ve Kuzey Kuşak Yollarının 20 yılda bitirilemediğini de belirterek, “ Malatya’nın gündeminde 20 yıldır Güney ve Kuzey Kuşak Yolları konuşuluyor. Halen devam eden Güney ve Kuzey Kuşak yolları biran önce bitirmeli. Alternatif yollar mutlaka açılmalı ve şehir merkezi trafikte rahat bir nefes almalı. Malatyalılar aracı ile cadde ve yollarda rahat edebilmeli, huzur bulabilmeli. Yollar ve caddeler Malatya’nın gelecek 100 yılı düşünülerek planlanmalı. Müteahhitler nasıl kazanacak diye planlama yapılırsa Malatya’nın geldiği nokta bugünkü gibi olur.” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.