Her Yıl Yüzlerce Tarım İşçisi Yollarda Can Veriyor

MALATYA

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba; Mersin’in Silifke ilçesinde 5 tarım işçisinin öldüğü, 22 işçinin yaralandığı, Erdemli ilçesi’nde 1 işçinin öldüğü, 15 işçinin yaralandığı trafik kazasının ardından konuyu meclis gündemine taşıdı. Ağbaba“Her yıl yüzlerce tarım işçisi yollarda can veriyor, AKP bu soruna kulak tıkıyor.Kaza yapan araçların şoförü AKP’dir” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba; Mersin’in Silifke ilçesinde 5 tarım işçisinin öldüğü, 22 işçinin yaralandığı, Erdemli ilçesi’nde 1 işçinin öldüğü, 15 işçinin yaralandığı trafik kazasının ardından konuyu meclis gündemine taşıdı. Ağbaba“Her yıl yüzlerce tarım işçisi yollarda can veriyor, AKP bu soruna kulak tıkıyor.Kaza yapan araçların şoförü AKP’dir” dedi.

Mersin’de 2 gün arayla meydana gelen 6 tarım işçisinin hayatını kaybettiği, 37 tarım işçisinin yaralandığı trafik kazaları, Türkiye’deki tarım işçiliği gerçeğini bir kez daha gündeme getirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması ve kalıcı çözüm üretilmesi amacıyla TBMM Başkanlığına meclis araştırma önergesi verdi.

GÖRMEZDEN GELİNEN SORUNLAR KARŞIMIZA ÖLÜM OLARAK GELİYOR

Tarım işçilerinin barınmadan, ulaşıma, sağlıktan eğitime ciddi sorunları olmasına karşın AKP’nin bu sorunları görmezden geldiğini kaydeden Ağbaba, “Mecliste konuyu defalarca gündeme getirmemize rağmen verdiğimiz araştırma önergeleri her defasında AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Reddedilen her bir önerge karşımıza trafik kazası ve ölüm olarak geliyor. Bugün yitirdiğimiz her bir işçinin sorumluluğu önergelerimizi reddeden AKP milletvekillerinin boynundadır. Isparta’da, Denizli’de, Gümüşhane’de, Afşin’de, Malatya’da ve en son Silifke ve Erdemli’de devrilen, kaza yapan araçların asıl sürücüsü AKP’dir.” Dedi.

TARIM İŞÇİLERİNİN YÜZDE 80’İNİN SOSYAL GÜVENCESİ YOK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba,TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesinde tarım işçiliği ve/veya mevsimlik tarım işçiliğinin genellikle sigortasız, örgütsüz, sürekli yer değiştirilen, hastalık ve erken ölümlerin sık görüldüğü, ciddi anlamda eğitim sorununun yaşandığı bir iş olduğunu kaydederek, “Dünyada mevsimlik tarım işçilerinin % 60’ından fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşadığı, en az % 80’inin sosyal güvencesinin bulunmadığı ve % 70’nin tarlalarda çocuklarıyla birlikte çalıştıkları çeşitli çalışmalarda ortaya konulmuştur. Tüm dünyada 1,1 Milyar Tarım İşçisi olduğu bu işçilerin yaklaşık 450 milyonunun Mevsimlik Tarım İşçisi olarak çalıştığı belirtilmektedir” ifadelerine yer verdi.

 MEVSİMLİK İŞÇİLER AİLELERİYLE 500 BİN KİŞİ

“Türkiye tarımının en önemli ve öncelikli çözülmesi gereken sorunlarından birinin tarım işçileri olmaktadır” diyen Ağbaba, “ Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de mevsimlik iş için göç edenler, aileleri ile birlikte yaklaşık 500 bin civarındadır. Her iki mevsimlik işçiden biri doğduğu andan itibaren mevsimlik tarım için seyahat etiği belirtilirken, 48 farklı şehre mevsimlik tarım işgücü çalışmak için gitmektedir. Mevsimlik tarım işçilerinin yaklaşık yüzde 60’ının geliri yoksulluk sınırının altında yer alırken, anne ölümü riski on; bebek ölüm riski beş kat fazla olan işçilerin kız çocuklarının dörtte biri okula hiç gidememektedir. 15-49 yaş arası mevsimlik tarım kadın tarım işçilerinin yüzde 90’ı ilkokulu bitirmemiştir.” İfadelerini kullandı.

TARIM İŞÇİLERİ İÇİN KAPSAMLI YASAL DÜZENLEME ŞART

CHP Emek Büroları Korrdinatörü Veli Ağbaba, “Halen yasal bir düzenlemeye tabi olmayan işçileri, mevsimlik ve sürekli tarım işçiliğine zorlayan koşulların ortadan kaldırılması kısa vadede mümkün görünmediği için tarım işçileri için kapsamlı bir yasal düzenleme yapılması ve insanlık onuruna uygun, güvenli çalışma koşullarına sahip olabilmelerinin sağlanması gerekmektedir” dedi.

LASTİK ÇİZMELERİNİ GİYİNİP, 40 LİRA YEVMİYE İÇİN ÖLÜME YOLCULUK EDEN İŞÇİLER

Ağbaba, Mersin’de arka arkaya meydana gelen , 6 tarım işçisinin hayatını kaybettiği, 37 işçinin yaralandığı kazaların son olmasını istedi. Silifke’de meydana gelen 5 tarım işçisinin hayatını kaybettiği,22 işçinin yaralandığı trafik kazasının ardından bölgeye gidip incelemelerde bulunan Veli Ağbaba, kazanın basında bile yer bulmadığını belirterek “Lastik çizmelerini giyinip,40 lira yevmiye için çilek toplamak için yola çıkan,trafik kazasında hayatlarını kaybeden 5 tarım işçisie Allah’tan rahmet, yaralı işçilere acil şifalar diliyorum. Ağbaba kazadan 2 gün sonra yine Mersin’e bağlı Erdemli ilçesinde narenciye bahçesinde çalışmaya giden 16 işçiyi taşıyan midibüsün devrilmesi sonucu Afganistan uyruklu bir işçinin yaşamını yitirdiğini, 15 işçinin yaralandığını hatırlatarak, AKP milletvekillerinin bu kez vicdanlarının sesini dinleyerek hazırladığımız araştırma önergesine destek vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.