Asılsız İhbara Ceza Geliyor

MALATYA

Malatya Valiliği, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne asılsız çağrıda bulunanlara ve hattı gereksiz meşgul edenlere idari para cezası kesilmeye başlandığını duyurdu.

Malatya Valiliği tarafından yapılan açıklamada;

"
Ülkemizde birden fazla olan acil çağrı numaralarının (110 Yangın, 112 Sağlık, 122 AFAD, 155 Polis, 156 Jandarma, 177 Orman Yangın İhbar) tek numara altında toplanması ve vatandaşlarımız tarafından Ulusal Kapsamda Tek Acil Çağrı Numarasının benimsenmesi ve kullanılması amacıyla 17 Mart 2021 tarihinden itibaren Malatya 112 Acil Çağrı Merkezi çatısı altında yukarıda belirtilen acil çağrı numaraları tek merkezden ve tek çağrı numarası olan “112” numarası üzerinden karşılanmaya ve hizmet vermeye başlamıştır.
112 Acil Çağrı Merkezinde 7/24 görev yapan, iletişim becerisi yüksek, panik ve endişe durumlarında gelen acil çağrılarda telefonun diğer ucundaki vatandaşlarımıza psikolojik destek sağlayan, olay bilgisini ve olayın gerçekleşme şeklini en kısa sürede anlayan, konuma dayalı adres ve kişi iletişim bilgilerini alan, tecrübeli ve eğitimli Çağrı karşılama personellerince Acil Çağrı Merkezinde birlikte görev yaptıkları Sağlık, Polis, Jandarma, Yangın İhbar, Orman Yangın ve AFAD birimleri ile acil durum koordinasyonunun sağlanarak, tüm ekiplerin en kısa sürede olay yerine ulaşmaları sağlanmaktadır.
Malatya 112 Acil Çağrı merkezine 2023 yılı içerisinde (31.12.2023 tarihi itibariyle) 990.074 çağrı gelmiş olup, bu çağrıların % 74'ünü asılsız ihbarlar (alınan ihbara intikal eden ekiplerce olayın gerçek olmadığının anlaşıldığı ihbarlar) ve amaç dışı aramalar (sessiz aramalar, hakaret, küfür, alay etme, şaka, taciz vb.. )’dan oluştuğu istatistiki verilerden anlaşılmıştır. Bu şekilde yapılan amaç dışı aramalarla çağrı merkezinin meşgul edilmesi sonucu vatandaşların acil yardım taleplerinin karşılanmasında gecikmelere neden olduğu diğer taraftan personelin görevini yapmasının engellendiği, çalışma veriminin düşürüldüğü ve acil yardım hizmetlerinin sunulmasında zaman ve kaynak kaybına neden olduğu, bu sebeple Acil Çağrı Merkezine gelen asılsız çağrılar nedeniyle zaman ve kaynak kaybının önüne geçilmesi ve daha etkin çalışılmasının sağlanması amaçlanmıştır.
112 Acil Çağrı Merkezine gelen çağrının asılsız ihbar olması durumunda olay yerine giden ekiplerce tutulan tutanağa istinaden, 112 Acil Çağrı Merkezi Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin yaptırımlar bölümünün 23.maddesinin 2. fıkrası "Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere 30.03.2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre il valileri tarafından 250 Türk Lirası idari para cezası, verilir. Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır." (Her yıl yeniden değerleme oranı uygulanan ve 2024 yılı için 25/11/2023 tarihli ve 32380 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Mükerrer 298. maddesinin (B) fıkrasına göre yeniden değerleme oranı ile değerlendirildiğinde 1980 TL olarak güncellenmiştir.) hükmü uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.
Çağrı Merkezinde görev yapan çağrı karşılayıcı personeller çoğu zaman amaç dışı çağrılarla da karşılaşmaktadırlar, bu maksatla arayan vatandaşlara sistem üzerinden geri dönüş yapılarak gerekli bilgilendirmeler yapılmakta olup, ancak bilgilendirme yapılmasına rağmen ısrarla art arda amaç dışı aramalarını sürdüren vatandaşlarımız bulunmaktadır. 112 Acil Çağrı Merkezinin amaç dışı aramalarla meşguliyete devam edilmesi halinde doğacak aksaklık, gecikme ve hataların hayati sonuçlar ve riskler doğurabileceği değerlendirilmektedir"denildi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.