Malatya Sanayi ve Ticaret Odası, Maden Mühendisleri Odası ve İnönü Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Malatya Maden Potansiyelinin Değerlendirilmesi” konulu panel geniş katılımla yapıldı.
Malatya Sanayi ve Ticaret Odası 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıya. Ak Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Sanayi ve Ticaret Odası Meclis Başkanı Hasan Özkan, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, MTA Orta Anadolu 4. Bölge Müdürü Uğur Çakar, Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birlği Başkanı Murat Cengiz, İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Sis, Maden mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Deniz Aydın ve çok sayıda davetli katıldı.
Malatya’nın maden sanayisiyle ilgili bilgiler veren Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Sadıkoğlu Malatya’da 205 işletme ruhsatlı maden ocağı olduğunu belirterek “Bu organizasyondaki en büyük amacımız sanayiyi, madeni ve akademiyi bir araya getirerek hem işletmeyi hem de istihdamı arttırmak. Hedeflerimizden birisi üniversite ve sanayi bağını kurmaktı. O nedenle bu tür toplantıları diğer sektörlerde de uygulayacağız. Yer altı kaynakları deyince akla Hekimhan-Hasançelebi geliyor. Türkiye'nin en önemli demir yatakları bu bölgede yer alıyor. Ayrıca, Yeşilyurt-Görgü'de Bakır,kurşun,çinko Darende'de çimento ham maddeleri Doğanşehir-Sürgü Demir Zuhurları, Hekimhan-Bıcır Krom madenleri yer alıyor. Akçadağ ve Kuluncak bölgesindeki mermer yatakları da Malatya için önem arz etmektedir. Malatya’nın 2018 yılına ait madencilik ihracat rakamı ise 1 Milyon 934 Bin Dolardır.” Dedi.
İnönü Üniversitesi Madencilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Sis," Madenlerini işleyen ülkeler gelişmiş ülkelerdir. Madenlerini işletmişler satmışlar para kazanmışlar. Kazandıkları paralarla hem eğitime hem de sağlığa yatırımlar yapmış geleceklerini garantiye almışlar. Bizimde madenlerimizi işleyerek yatırımı geleceğimize yapmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı."
Ak Parti milletvekili Öznur Çalık ise “Malatyalı siyasiler olarak biz sizin emrindeyiz. Siz üreten, geliştiren, çalışan ve Malatya-Türkiye ekonomisine katkıda bulunan iş adamlarımız olarak bize Malatya için yapılacak ne varsa, projelerinizle gelin biz elimizden ne gelirse o desteği sonuna kadar verelim. Her mühendislik odası, he ticaret odası kendi alanını çalışırsa bizler de bildiğimiz alanlarda çalışır, bilmediğim alanlarda sizlerin bizlere sunduğu projelerle elimizden gelen her türlü desteği veririz. Malatya sanayi şehri olsun istiyoruz. Tüm organize sanayilerimizle birlikte Malatya sanayisini güçlendirelim istiyoruz. Dünya teknoloji ile koşarken, biz Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mız aracığıyla endüstriyi 4-0’ı yakalamamız gerekir. Bunun için Malatya’daki tüm yatırımcılarımızın teknoloji alt yapılarını tamamlayarak endüstri 4-0’ı yakalamak üzere mücadele etmesi lazım.” Dedi.
Konuşmalardan sonra “Malatya Maden Potansiyelinin Değerlendirmesi” konulu panele geçildi.
İnönü Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Erdemoğlu ve Maden Mühendisler Odası Malatya il temsilcisi Ali Fırat katılımcıların sorularını dinledi.
Toplantı sırasında Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile telefon görüşmesi yapan Milletvekili Çalık bir ay içerisinde bakan Dönmez’in Malatya’ya geleceğinin sözünü aldığını ve geniş katılımlı bir toplantının Malatya’da yapılacağını belirtti.