14 Temmuz Salı günü yeniden ziyaretçilere kapılarını açacak olan Malatya'nın ve Battalgazi'nin önemli tarihi mekanlarından biri olan Poyraz Konağı Yaşam Müzesi'nde incelemelerde bulunan Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Battalgazi’yi Malatya’nın ve Türkiye'nin cazibe merkezi haline gelmesi adına çalıştıklarını ifade etti.
BAŞKAN GÜDER, “TARİHİMİZİ VE KÜLTÜRÜMÜZÜ GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAK İSTİYORUZ”
Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Malatya’nın geçmişteki yaşantısını, kültürü ve aile yaşantısını en güzel şekilde gelecek nesillere taşımayı hedef edinerek oluşturulan Poyraz Konağı Yaşam Müzesi’nde yapılan çalışmaları denetledi. Son haliyle ilgili yetkililerden bilgi alan Başkan Güder, bugünkü ve gelecek kuşaklara fikir sunması anlamında çok önemli bir işlev gören tarihi Poyraz Konağı’nı önemsediğini ifade ederek, Malatya’nın geçmişteki yaşantısını, aile ilişkilerini, kültürünü gözler önüne seren Poyraz Konağı’nın kurulma misyonunu tam olarak yerine getirdiğini ifade etti.
POYRAZ KONAĞI 14 TEMMUZ’DAN İTİBAREN YENİDEN ZİYARETE AÇILIYOR
Tarihiye yolculuk etmek isteyen insanlarımızın önemli uğrak noktalarından birinin Battalgazi olduğunu altını çizen Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder,"Battalgazi’mizin yaşanmış bir tarihi olan Poyraz Konağı’nı arkadaşlarımızla ziyaret ettik. Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de bir pandemi süreci yaşandı. Bu süreçte vatandaşın ziyaretine açık olan noktalar ziyarete kapatılmıştı. Bizde Battalgazi Belediyesi olarak bu süreçte 100 yıllık tarihi konağımızın bazı eksiklerini giderdik ve bazı tadilatlarını yaptık. 14 Temmuz günü Poyraz Konağımız vatandaşımızın hizmetine açılmış olacak. Burada amacımız Malatyamızın yaşanmış olan bir kültürünü gelecek kuşaklarla aktarmaktır. Malatya’da ve Battalgazi’de tarihimize yolculuk edilebilecek, yön verebilecek çok güzel yapılarımız var. Poyraz Konağımız da bunlardan bir tanesi. Eskimalatya’ya geldiğinizde tarihle baş başa kalıyorsunuz, tarihi yaşıyorsunuz, geçmişi anımsıyorsunuz. Arslantepemiz, Poyraz Konağımız, Sanat Sokağımız, Restorasyon çalışmaları bittikten sonra Ulu Camimiz ile Kervansaray’ımız tarihe tanıklık edecek ziyaretçilerini bekliyor. Gayemiz buradaki eserlerimizi topluma kazandırmak, ayağa kaldırmak. Her karış toprağı tarih fışkıran Battalgazi’mizi Malatya’nın ve Ülkemizin cazibe merkezi haline getirmek için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.
“ARSLANTEPEYİ UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI KALICI LİSTESİNDE GÖRMEK İSTİYORUZ”
Geçenlerde Kültür ve Turizm Bakanımızı ziyaret etmiştik. Kendileri bizlere inşallah 2020 yılı içersinde UNESCO ile yapılan görüşme neticesinde Arslantepenin de kalıcı miras listesine alınacağı ifade ettiler. Arslan Tepe biliyorsunuz tarihi dip derinliği 5 bin yılı aşan, bir çok ilkleri olan güzide bir tarihi eserimiz. Bu değerimizi insanlığın ortak değeri haline getirmek için 60 yıllık serüveni UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine kalıcı olarak ekleyerek taçlandırmak istiyoruz. Gerekli tüm çalışmaları Battalgazi Belediyesi olarak yerine getirmeye çalışıyoruz. Arslantepe UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesine eklendiği taktirde Malatyamıza ülke dışından bir çok turisti çekmeyi hedefliyoruz. Turizm bilindiği üzere bacasız sanayi olarak ifade edilir. Ülkemiz dış turizminden daha fazla pay almayı hedeflediğimiz çalışmalarımızda umarım Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla bir an önce Arslantepe’nin Dünya Kültür Mirası Kalıcı listesine girmeyi hedefliyoruz. Bizlerde bu kültürel varlıklarımızı, yaşanmış olan tarihimizi insanlarımıza tanıtmış olacağız" dedi.