Ailelere uyarı. Erken teşhisler ve erken eğitim çok faydalıdır. Çocuğunuzun gelişiminde yolunda gitmeyen beklenmeyen terslikler varsa bir uzmana danışın erken teşhis ve erken eğitim faydalıdır.
Kör olmasaydım okuyamazdım. Ben Manisa Akhisar’ın koca kağan köyünde doğdum. Köyümüz de Benim dönemimde Lise Üniversite okuyanlar çok azdı. Son yıllarda fakültelerde okuyan gençlerimiz artsa da benim dönemim o kadar imkân dolu değildi. Bir iş kazasında babam omurilik felçli hale geldi.11 ay sonrada vefat etti. Öncesinden körler okulu başvurularım yapılmıştı. Körler okuluna başlayış okul parasızdı zaten benim ailemin verecek parası da yoktu.
Neden okumamı körlüğüme borçluyum. Görseydim hemen işe atılmak zorundaydım. Rahmetli abim 14 Yaşında yangın ekibine katıldı. Küçük yaşta mecburen hayata atılarak para kazandı. Ben görmediğim için böyle bir beklenti içinde değildim. Körler okulundan sonra rahmetli Ramazan hocam beni engelli kontenjanından Karabağlar Cumhuriyet Lisesine gönderdi. Oğlum birde Ortaokul sonunda sınavla uğraşma demişti. Çünkü ben körler okulu sınavında asil listeye girerek sekizinci olmuştum.
Karabağlar Cumhuriyet lisesinde görenlerle birlikte Devlet parasız yatılı olarak 6 Yıl okudum. Bir yıl gecikmeden sonra Uşak Eğitim Fakültesini kazandım 2008 de işe başladım şu an Kamu görevlisiyim. Çok şükür buralara kadar geldim. Buralara gelirken bana burs veren abi ablalarım özel olarak ilgilenen Hocalarımı saygıyla anıyorum. Evet, Devletin himayesinde okudum ama farklı ihtiyaçlarda olduğu için destekler aldım.
Kitap okuma zorluklarım. Bol bol radyo dinlerdim çünkü kültürel yayıncılığı esas alan TRT Radyoları gelişimimde çok faydalı oldu. Körler okulunda tarihi geçmiş eski kitapları okuyorduk. Şimdiki engelliler yasası gereği okuyan ilk ve orta dereceli okulların tüm kitaplarını kabartma olarak Devlet basıp gönderiyor. Bizim dönemimizde orta ve lise kitapları kabartma basılmıyordu. Bizde kitapları kasetlere okutuyorduk. Şu an elimde bir çuval kasete okunmuş kitap bulunuyor. Gönüllü okuyucular bizim dönemimizde gönüllü okuyucu ablalar vardı. Hem bize kitap okur hem de harçlık verir bazen de evlerine davet ederlerdi. Bizim gibi yatılı okul çocukları için aile sıcaklığı harika bir ödüldü.
Fakülte yılları.
Fakülte yıllarında yine kitapları kasetlere okuturduk. Sesli ekran okuyucular. Biz fakülteyi bitirdiğimiz dönemlerde sesli ekran okuyuculu bilgisayar ve telefonlar yaygınlaştı. Görme engelliler için kitap seslendiren kütüphaneler artmaya başladı son yıllarda sesli kitap mobil uygulamaları da hayatımızın bir parçası oldu.
Bilgiye erişim. Bazı internet siteleri ve mobil uygulamalar bizim için erişilebilir değil bizde o siteleri ve uygulamaları kullanamadığımız için bilgiye erişemiyoruz. Başta kamu kurumları ve tüm ticari kurumlar internet sitelerini ve mobil uygulamalarını görmeyenlerinde kullanacağı şekilde düzenlemesi gerekiyor. Cumanız mübarek olsun. Özellikle cuma mesajları kamu ve yerel idarelerin bazı gönderileri yazı formatında değil de resim formatında geliyor. Bizde o gönderileri okuyamıyoruz. Lütfen gönderilerinizi resim formatında değil de yazı formatında gönderelim.
Aynı Yolun Yolcularıyız.
Her insan farklıdır biriciktir. Biz tüm insanlar aynı yollarda ve aynı ideallerin peşindeyiz. Sadece yöntemlerimiz farklı görmeyenler kitapları kabartma sesli e-kitap olarak okurlar sizde mürekkep baskıdan siz ekrana bakıp televizyon seyredersiniz bizde sesli betimleme tekniğiyle aynı görüntülere ulaşırız. Evrensel tasarım ve makul uyumlulaştırmalarla eşitlenerek neden birlikte paylaşımlarımızı arttırmayalım