Keskin: 'İşyeri zorunlu olarak kapanan esnafa aylık en az 2 bin TL verilmeli'

GÜNCEL

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, koronavirüs tedbirleri kapsamında zorunlu olarak kapatılan esnafların evine ekmek götüremediğini belirterek, “İşyeri zorunlu olarak kapatılan tüm esnaflarımıza aylık en az 2 bin TL destek verilmeli. Yine çıraklarına, kalfalarına ve çalışanlarına destek sağlanmalı” dedi. Keskin, yapılan yardımların kurum yöneticilerinin kişisel reklam aracına dönüştürüldüğünü de belerterek, “Ya iyilik yapıyor gibi görünmeyin, yada iyilik yapın görünmeyin. Esnafımızı rencide etmeyin” dedi.

Keskin, TESK Yönetim Kurulu Toplantısını koronavirüs tedbirleri nedeniyle video konferans şeklinde gerçekleştiğini ve toplantıda koronavirüs tedbirleri kapsamında işyerleri zorunlu olarak kapanan esnaf ve sanatkarların yaşamış olduğu sıkıntıların ve çözüm yollarının konuşulduğunu belirtti.

Keskin yaptığı yazılı açıklama da, “Ülkenin geleceği için sağlığımız için devlet tarafından zorunlu olarak kapatılan iş yerlerimize devletimiz tarafından en az geçimini sağlayacak kadar destek verilmesi lazım. Koronavirüs kapsamında işyerleri kapanan esnafımız el emeği ile çalışan küçük sermayeli bir kesimdir.Bir çok alanda esnaflarımız bütünüyle işyeri kapanmış, ekmek teknesine kilit vurulmuş durumda. Koronavirüs kapsamında alına tedbirleri destekliyoruz, ancak devletimizde şuanda evine ekmek götüremeyen esnafımıza, çıraklarına, kalfalarına ve çalışanlarına destek çıkmalı. Belediyelerimiz götüreceği yardımları ulu orta, reklam yaparak gerçekleştirmemeli. Bu durum sadece esnafımızı değil, zorunlu olarak devletimizin almış olduğu tedbirlerden dolayı mağdur olan herkesi rencide eder. Tüm kurumlar dikkat etsin. Ya iyilik yapıyor gibi görünmeyin, yada iyilik yapın görünmeyin. Alın o üzerinde reklam koyduğunuz kutularınızı kendi evinize götürün, o üzerine reklam yapıştırdığınız kamyonetlerinizi kendi evinizin önüne çekin.

Kapanan iş yerlerimizden dolayı en azından 2.000 TL aylık bu insanlara destek verilmesi lazım. Sosyal devletin anlayışı da bu olması gerekir. Malatya'da çok sayıdaki esnaf ve sanatkâr kesiminin işyeri tamamen kapalı. Diğer esnafta iş yapamaz durumda. Reklama dönüştürülen paketlerle bu sıkıntılar çözülmez.

Akaryakıtta ÖTV alınmaması lazım. Bugünlerde ticari taşıt kullanan ticari arabalardan ÖTV ve KDV alınmaması gerekir ya da biraz daha ucuzlatması gerekir. KDV ÖTV de kesinlikle muaf kalması gerekir.

Devletten beklediğimiz önemli olan 2 şey var, Esnafımızın geçimini sağlaması için destek verilmesi ve esnafımıza sağlıkta koşulsuz şartsız destek sağlamak.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.