Malatya Eğitim ve Araştırma Hastahanesinden bir ilk daha.Eğitim Araştırma hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama poliklinik servisi hastalarını beklemekte. Eğitim Araştırma Hastahanesinden Dr. Feyzi Doğru tarafından verilen bilgiler ise şöyle;
“Dünya Sağlık Örgütünün stratejik planları çerçevesinde ülkemizde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları alanında gelişmeler yaşanmaya başlamış ve sağlıkta marka olarak bilinen birçok dünya ülkesini örnek olacak düzeye gelmiş duruma gelmiştir. Malatya’mız da bu alanda Anadolu'nun öncü şehirlerinden olma yolunda ilerlemektedir. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmetleri çeşitlendirilmesi ve zenginleştirilmesi maksadıyla hareket ederek Malatya halkının bu uygulamalara doğru ellerle, hastane ortamında ulaşabilmesini hedeflemekteyiz.
Bu maksatla hastanemizde görev yapan hekimlerimizin sertifikasyon süreci sonunda son 6 aydır başlatmış olduğumuz, fiziki şartların ve poliklinik ortamının sağlanması hususunda çalışmalarımızı tamamlamış ve yetki belgemizi Sağlık Bakanlığından almış bulunmaktayız. Ayrıca hekimlere yönelik eğitimler düzenlenmesi konusundaki çalışmalarımızla da hastanemiz Malatya'nın bu alandaki iddiasını güçlendirecek ve ismini yükseltecektir.
Hastalıkların tedavisinde bu uygulamalarla arayış içinde olan Malatyalı hemşerilerimize doğru bir seçenek sunarak sağlıksız ortamlardan kurtaracak olmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Yakın zamanda hastanemiz 2 kat poliklinik koridorunda hizmete başlayacak olan merkezimiz yönetmelikte kabul edilen 15 uygulamanın yedisinde hizmet verecektir, Bu uygulamalar Akupunktur, Mezoterapi, Fitoterapi, Proloterapi, Apiterapi, Kupa ve Sülük Uygulamasıdır. Devam eden satın alım süreçleri sonunda ozon cihazımızı da temin ettiğimizde Ozon Tedavisi Uygulamasınıda hizmete geçireceğiz. İlk aşamada Dr. Feyzi Doğru ve Uzm. Dr. Birol Başar hasta kabulüne başlayacak olup, sonrasında Uzm. Dr. Ayşegül Altıntop Geçkil ve Uzm. Dr. Rabia Aydoğan Baykaraile hizmetlerimiz genişleyerek devam edecektir.
Bu uygulamalardan kısaca bahsedecek olursak;
Akupunktur: Geleneksel Çin Tıbbının bir parçası olan çok ince ve küçük iğneleri ile vücudun seçilen belirli noktalarına batırılması ile yapılan temelde vücudun kendi iyileşme mekanizmalarını harekete geçiren ve denge sağlamayı hedefleyen bir tedavi metodudur. Binlerce yıllık tarihi olan bu yöntem birçok hastalığın tedavisinde umut verici başarılar sergilemiştir. Daha çok kilo verme ve sigara bırakma konusunda bilinse de akupunktur esasında, insana ruh ve beden bütünlüğü içinde yaklaşarak hastalığın sebeplerine odaklanır ve temelden ortadan kaldırmaya yönelik hareket eder. Bu sayede birçok hastalığın iyileştirilmesinde etkili olabilmektedir.
Mezoterapi: derinin belirli bir katmanına yapılacak küçük enjeksiyonlarla vücutta ortaya çıkaracağı belirli etkileri kullanarak tedavi sağlayan bir yöntemdir. Herhangi bir hastalığın tedavisinde kullanılan ilaç ya da ilaçların çok daha düşük dozlarda ve haftada bir kez gibi uzun aralıklarda hedef vücut bölgesine deri üzerinden uygulanmasıyla yapılır. Daha çok estetik amaçlı uygulamalarla ön plana çıksa da ağrı tedavisinde de umut verici sonuçlar sunar.
Fitoterapi: Halk arasında yaygın bir şekilde uygulanmakta olan bitkisel ürünlerin tedavi maksadıyla kullanılmasına dayalı bir uygulamadır.Birçok doğrunun bir araya gelmesiyle ancak gerektiği gibi yapılabilir. Bilinçsizce kullanımı ciddi sorunlara neden olabileceğinden özellikle hekim kontrolünde ve takibinde yapılması gerekmektedir.Değindiğimiz gibi doğru şekilde önerilecek ve alınacak tedavi ile hastalıkların iyileşme sürecinde ciddi farklar gözlenmektedir. Bilinçsiz ve ölçüsüzce alınan bitkisel ürünler fitoterapi değil aksine hastanın kendi kendine yaptığı en büyük kötülüktür.
Proloterapi:Özellikle eklemlerim ve bunları bir arada tutan bağların rahatsızlıklarında kullanılan tabiri caizse önce yıkıp sonra vücudun bu alanları tamir etmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir.Rahatsızlığın bulunduğu alana yapılacak enjeksiyonlardan sonra bu süreçte ortaya çıkan iyileşme sayesinde kronik hale gelmiş diz, bel, omuz ağrısı gibi durumlarda ciddi bir iyileşme ve ağrı kesici etki göstermektedir.
Apiterapi: Kelime olarak arı ve arı ürünleri ile yapılan tedavi anlamında kullanılmaktadır. Bal,propolis, arı sütü, polen gibi arı ürünlerinin tedavide destekleyici olarak önerilmesinin yanında çeşitli kontrol ve muayene süreçlerinden sonra uygun görülmesi halinde yapılacak arı zehri uygulamalarını da içermektedir. Özellikle kas İskelet ve sinir sisteminin çeşitli rahatsızlıklarında vücuda arı zehri ile verilecek uyarılar iyileşme sürecini hızlandırmaktadır
Kupa uygulaması yine halk arasında yaygın bir şekilde uygulanan ve bu uygulamalar içinde bilinirliği en yüksek olan tedavi yöntemidir.Daha çok Geleneksel Çin Tıbbında uygulanan şekli ile kuru kupa ve bizim hacamat olarak bildiğimiz yaş kupa uygulamaları şeklinde yapılır. İslam tarihinde de bahsinin geçmesi nedeniyle kültürümüzde ayrı bir yere sahiptir. Bu yüzden belki de suistimale en açık yöntem budur. Yine doğru seçilen hastalarda doğru şekilde yapılacak uygulama ile ciddi olarak daha ilk anda hastanın daha rahat hissetmesini sağlamakta ve şikayetlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olabilmektedir.Fakat özellikle merdiven altında yapılan uygulamalarda ilk anda olmasa bile sonrasında ortaya çıkan ciddi problemlerle karşılaşmaktayız. Burada özellikle halkımızın bu işlemi basite almaması ve cerrahi bir işlem olduğunu bilerek titiz ve seçici olması önem arz etmektedir
Hirudoterapi sülük uygulaması Anadolu coğrafyasında doğada sıkça rastladığımız tıbbi sülük yani hirudomedicinalis yada hirudoverbana türleri kullanılarak yapılan bir tedavi yöntemidir.Kupa uygulaması gibi bu uygulamada basite alınarak yaygın bir şekilde bilinçsizce uygulanmaktadır. Dikkat edilmediği takdirde ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir Fakatdoğru koşullarda doğru seçilecek hastalarda tedavi de ciddi gelişmeler ortaya koyabilmektedir”