Başkan Çınar, Tarihi Kentler Birliğinden Kahve Konağı Ödülünü Aldı

GÜNCEL

İstanbul’da düzenlenen Tarihi Kentler Birliği 2021 Yılı Meclis Olağan Toplantısına katılan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Müze Özendirme Yarışması kapsamında düzenlenen ‘Yaşam Kültürü Müzeleri’ ödülüne layık görülen Kahve Konağına verilen ödülü aldı.

Tarihi Kentler Birliği Başkanı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün yanı sıra birliğe üye olan Büyükşehir, İl ve İlçe Belediye Başkanlarının katılımıyla gerçekleşen 2021 Yılı Meclis Olağan Toplantısına katılan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, gelen davetlilere ‘Yaşam Kültürü Müzeleri’ ödülüne layık görülen Kahve Konağıyla ilgili detaylı bilgiler paylaştı.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Meclis Toplantısından sonra Tarihi Kentler Birliğinin ‘Müze Özendirme Yarışması 2021 Ödülleri’ kapsamında Çırmıhtı Lezzet Caddesinde kapılarını misafirlerine açan Kahve Konağına verilen ‘Yaşam Kültürü Müzeleri’ ödülünü aldı.

1.600’lü yıllardan günümüze kadar ulaşan 800’e yakın nostaljik ürünün özel alanlarda sergilendiği Kahve Konağının ‘Yaşam Kültürü Müzeleri’ ödülüne layık görülmesinden onur duyduklarını ifade eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Üyesi olduğumuz Tarihi Kentler Birliği, ÇEKÜL Vakfıyla birlikte tarihi bölgelerin korunması, gelecek kuşaklara taşınması ve bölgelerin bilinen tarihi varlıklarının ön plana çıkarılmasıyla ilgili verimli çalışmalar yapıyor.Kent ve ilçelerde, bölgelerin geleneksel hayatı ve kültürünü yansıtan butik tarzı müzeler ve konakların çoğaltılması da bu çalışmalar içerisinde önemli yer kaplıyor.Tarihi Kentler Birliğine üye olarak diğer üye belediyelerin tecrübelerinden üst seviyede istifade ediyoruz.Bizlerde kendi çalışmalarımızla ilgili diğer üye belediyelerine bilgileri ve deneyimlerimizi aktarıyoruz.Yeni bir çalışmalar gelecekteki güzel yatırımların habercisidir, bizler karşılıklı dayanışma kültürüne önem veriyoruz.Bu kapsamda düzenlenen Müze Özendirme Yarışmasına Kahve Konağımızla ilgili başvuruda bulunduk. Çırmıhtı Lezzet Caddemizde hayata geçirdiğimiz restorasyon projelerimiz arasında yerini alan, kadim medeniyetimizde özel bir konumda olan kahve kültürünün tüm boyutlarıyla anlatıldığı ve tanıtıldığı Kahve Konağımız, Tarihi Kentler Birliği tarafından Yaşam Kültürü Müzeleri’ ödülüne layık görüldü. İstanbul’daki Meclis Toplantısına katılarak bu ödülü Malatya ve Yeşilyurt’a getirdik. Ödülümüzü Kahve Konağımızda özel bir alanda sergileyeceğiz. Bu ödül Malatya ve Yeşilyurt’undur. Tarihi Kentler Birliği Başkanımıza, Yönetim Kurulu Üyelerime ve jüri heyetimize şahsım ve hemşehrilerim adına teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu. 

44 Yıl Hatır Kahve Konağının Çırmıhtı Lezzet Caddesindeki kültürel yatırımlara farklı bir güzellik kazandırdığını sözlerine ekleyen Başkan Çınar, “ Bu caddemizde büyük bir emek ve gayretle hizmete sunduğumuz 44 Yıl Hatır Kahve Konağımız, bölgemizin kültürel hazinelerinin geleceğe taşınmasında önemli bir misyon üstlendi. Geleneksel mimari desenlerin hâkim olduğu Kahve Konağımızda, 1.600’lü yıllardan günümüze kadar ulaşan 800’e yakın kahve tartıları, kahve değirmenleri, cezveler, öğütücü, fincanlar ve aletlerden oluşan farklı objeleri, yerli ve yabancı turistlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz.Konağımızı ziyaret etmek isteyenleri pandemi kuralları altında ağırlıyoruz, normalleşme süreciyle birlikte buranın ve tüm konaklarımızın yoğun ilgi göreceğine inanıyorum.Anadolu kültüründe özel bir konumda olan kahve kültürüyle bölgemizin geleneksel yaşamını bir çatı altında buluşturup, özel bir projeyle de bu yatırımlarımıza farklı bir güzellik daha kazandırdık.Farklı kentlerimizde kahve kültürünü anlatan müzeler vardır ancak böylesine geniş kapsamlı, 800’e yakın kahveyle ilgili yaklaşık 450 yıllık nostaljik eserin sergilendiği özel bir müzeyi Yeşilyurt’a kazandırmaktan ayrıca mutluyuz.Gelen ziyaretçilerimiz burayla ilgili çok güzel düşüncelerini bizimle paylaşıyorlar.Burası bölgeyi ziyaret edenlerin uğrak noktası oldu. Bununla birlikte kentimizin kayısının başkenti olması nedeniyle burayı ziyaret edenlere Tarımsal Üretim ve AR-GE Sahasında geliştirdiğimiz kayısı çekirdeğinden yapılan özel kahvemizi de ikram ediyoruz. Misafirlerimize 40 yıl değil de 44 yıl hatrı kalsın diye bu kahvemizi sunuyoruz. Malatya dört dörtlük insanların yaşadığı, köklü bir tarihe sahip güzel kentimizdir. Dört dörtlük insanlara da kayısı çekirdeğinden yapılmış 44 yıl hatır kahvesi yakışır diye bu hizmeti başlattık. Misafirlerimiz bir yandan her biri ayrı bir değer taşıyan nostaljik eşyaları incelerken diğer taraftan 44 yıl hatır kahvesini içerek güzel anlar yaşıyorlar.” şeklinde konuştu. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.