"Kültür varlıkları"; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklardır.
1950-1955 yıllarında açılışını merhum Adnan Menderes’in yaptığı 70 yıllık Fransız yapımı olan Malatya Şeker Fabrikası kampüs olarak dizayn edilmiş bir alandır. O dönemlerde tüm sosyal faaliyetler için gerekli unsurlara sahipken zaman içerisinde farklı kurumlara tahsisi yapıldığından şeker arazisi orijinal dokusunu kaybetmiştir. Her taşının ayrı bir hikayesi olan şeker fabrikasının aslına uygun olarak korunup, günümüzde de kamunun yararlanabileceği alan olarak tescili, kamu yararı vazifesi olan Mimarlar odası tarafından yapılan çalışmalar neticesinde Malatya halkına uzun yıllar hizmet etmesi planlanmıştır..Binalarından ağaçlarına ,sosyal tesislerinden canlı varlıklarına kadar geleceğimize aktarılması düşüncesi ile korunması ,insan odaklı yatırımlar olarak değerlendirilmesi ve bu doğrultuda planlama yapılması gerekmektedir.
Mimarlar odası Malatya şubesi tarafından şeker fabrikası yerleşkesinde yer alan taşınmazlardan, fabrika müdürlük binası, Şeker fabrikası, Alkol fabrikası, makine atölyesi,1 ve 2 nolu şeker ambarları,Gübre ambarı, Alakart lokantası, misafirhane binası ve Ziraat bölge binasının tescil edilmesi hususunda 26.03.2018 tarih ve 70 sayılı yazısı üzerine , Kültür ve Turizm Bakanlığı Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Tarafından korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmiştir.
Mimarlar odası Malatya şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Türkmen Altaş , Şeker Fabrikası yerleşkesi’nde yer alan taşınmazların Tescil edilmesi hususundaki girişimleri ,çocuklarımızın geleceği ve nefes alabileceğimiz alanların yaşatılması noktasında önemli bir çalışmaya imza atmıştır.
HABER:FİLİZ YAVUZKURT